{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko: Na dostojanstven način obilježiti godišnjice stradanja

F
26.6.2012. u 20:48
2
8
Inzko: Na dostojanstven način obilježiti godišnjice stradanja
2
Inzko: Na dostojanstven način obilježiti godišnjice stradanja
Valentin Inzko
Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko razgovarao je danas u Prijedoru sa načelnikom Markom Pavićem, predstavnicima preduzeća "Mittal Steel" iz Omarske i predstavnicima bošnjačkih udruženja o tome kako da se u ovoj lokalnoj zajednici obilježi 20 godina od stradanja bošnjačkog naroda.
Inzko smatra da ima mogućnosti da se pronađe način da svi narodi u ovoj općini na dostojanstven način obilježe godišnjice stradanja.

"Ima različitih mišljenja o toj situaciji, ali istovremeno mislim da ima i mogućnosti da se nađe neki put koji bi zadovoljio i jedne i druge i da se na dostojanstven način obilježi ta godišnjica“, rekao je Inzko, javili su mediji u RS.

Za Prijedor je kazao da je, možda, najveće stratište u BiH, zbog čega rođacima ubijenih treba dati mogućnost da godišnjicu stradanja obilježe na dostojanstven način.

Međutim, načelnik Općine Prijedor Marko Pavić je kazao da je neprihvatljivo bilo kakvo obilježvanje u Prijedoru koje u svom nazivu ima riječ „genocid“.

"Iznio sam svoj i stav Skupštine općine da ne možemo prihvatiti da se pojmom `genocid` obilježavaju bilo kakvi događaji u Prijedoru i energično smo protiv toga. Smatram da je upotreba te riječi kršenje prava, odnosno kršenje odluka suda i ponovno sijanje mržnje i netolerancije u Prijedor", rekao je Pavić.

Prijedor je, tvrdi, tolerantan i multietničan grad koji želi da gradi dobre odnose u lokalnoj zajednici.

Inzko se u Prijedoru sastao s predstavnicima Udruženja logoraša Prijedor ‘92, Udruženja logoraša Kozarac, Udruženja građana “Optimisti 2004”, Udruženja Prijedorčanki "Izvor", Udruženja žena "Mostovi prijateljstva", Udruženja "Srcem do mira", Udruge za povratak Hrvata "Hrvatski dom" i Udruženja građana "Behar".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: