|

Inzko izvijestio Steinberga o zabrinjavajućoj situaciji u BiH

Inzko izvijestio Steinberga o zabrinjavajućoj situaciji u BiH
0
S
SRNA
25.11.2009. u 19:31
8
komentara
0

dijeljenja
Inzko izvijestio Steinberga o zabrinjavajućoj situaciji u BiH Valentin Inzko (Foto: OHR)
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izvijestio je danas u Washingtonu zamjenika državnog sekretara SAD Jamesa Steinberga o situciji u BiH koja je zabrinjavajuća, saopšteno je iz OHR-a.
Inzko je ponovio svoju konzistentnu podršku inicijativi EU i SAD koja je dovela do povratka glavnih političkih igrača za pregovarački stol.

"Zajedničkim naporima EU i SAD popunjen je vakuum koji je bio prepreka dijalogu o najvažnijim političkim pitanjama. Ustavne promjene su osnovni preduslov za funkcionalnu državu, jake državne istitucije, te će omogućiti ispunjenje BiH aspiracija za ulazak u EU i NATO", rekao je Inzko.

Inzko je izložio čvrsto uvjerenje da će one političke stranke koje konstruktivno učestvuju u ovom procesu, predvođenom EU i SAD, dobiti podršku.

On je izrazio žaljenje zbog činjenice da u zadnjim mjesecima vlasti u BiH nisu napravile značajniji napredak u ispunjavanju pet ciljeva i dva uslova neophodna za zatvaranje OHR i tranziciju međunarodnog prisustva u BiH u misiju koju predvodi EUa.

Inzko je konstatovao da se prikupljanje popisa državne imovine pod okriljem OHR-a privodi kraju, te da sada na toj osnovi politički lideri treba da nastave pregovore oko njene raspodjele.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...