{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko izvijestio Steinberga o zabrinjavajućoj situaciji u BiH

S
25.11.2009. u 19:31
0
8
Inzko izvijestio Steinberga o zabrinjavajućoj situaciji u BiH
0
Inzko izvijestio Steinberga o zabrinjavajućoj situaciji u BiH
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izvijestio je danas u Washingtonu zamjenika državnog sekretara SAD Jamesa Steinberga o situciji u BiH koja je zabrinjavajuća, saopšteno je iz OHR-a.
Inzko je ponovio svoju konzistentnu podršku inicijativi EU i SAD koja je dovela do povratka glavnih političkih igrača za pregovarački stol.

"Zajedničkim naporima EU i SAD popunjen je vakuum koji je bio prepreka dijalogu o najvažnijim političkim pitanjama. Ustavne promjene su osnovni preduslov za funkcionalnu državu, jake državne istitucije, te će omogućiti ispunjenje BiH aspiracija za ulazak u EU i NATO", rekao je Inzko.

Inzko je izložio čvrsto uvjerenje da će one političke stranke koje konstruktivno učestvuju u ovom procesu, predvođenom EU i SAD, dobiti podršku.

On je izrazio žaljenje zbog činjenice da u zadnjim mjesecima vlasti u BiH nisu napravile značajniji napredak u ispunjavanju pet ciljeva i dva uslova neophodna za zatvaranje OHR i tranziciju međunarodnog prisustva u BiH u misiju koju predvodi EUa.

Inzko je konstatovao da se prikupljanje popisa državne imovine pod okriljem OHR-a privodi kraju, te da sada na toj osnovi politički lideri treba da nastave pregovore oko njene raspodjele.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: