Zeničko-dobojski kanton
19

Inzko i Nelson ponovo pisali vladi u Zenici: Spriječiti političku kontrolu nad policijom

E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ambasada SAD-a i OHR ponovo su pisali vlastima Zeničko-dobojskog kantona, a ovaj put su tražili povlaćenje amandmana na Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK, koji su, kako su naveli, usmjereni ka nametanju direktne političke kontrole nad policijom.

Nelson i Inzko su na početku pisma naveli kako se obraćaju zahtjevom za saradnju u iskazivanju opredijeljenosti vladavini zakona i poštivanja policijske nezavisnosti i integriteta sistema profesionalnog policijskog rada u ZDK i to zato što javnosti i međunarodnim posmatračima djeluje da nedavno predloženi amandmani na Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK osim navedenih razloga u uvodu, dodatno ne unapređuju profesionalnost policije, niti se njima jača vladavina zakona i policijska nezavisnost.

"Posebno, odrednice kojima se predlaže snižavanje potrebnog čina za mjesto komesara polciije će oštetiti karijerni sistem službe i komandnu policijsku strukturu Uprave policije ZDK. Ne vidimo nikakve dobrobiti od snižavanja profesionalnih standarda u policiji, pogotovo zato što postoji dovoljan broj kandidata i u Upravi policije ZDK i u drugim policijskim tijelima u BiH, koji zadovoljavaju sadašnje kriterije odgovarajućeg čina i iskustva za mjesto policijskog komesara. Traženje skraćenog postupka i drugi prijedlozi koji se direktno tiču sadašnjeg policijskog komesara u Zeničko-dobojskom kantonu stvaraju uvjerljivu percepciju da predloženi amandmani predstavljaju vrstu političkog napada na integritet zeničko-dobojskog policijskog sistema", navodi se u pismu.

Nadalje su zahtijevali da se predloženi amandmani na Zakon povuku i preusmjere na radnu grupu koju bi vodila Uprava policije i koja bi se sastojala od stručnjaka, uključujući i one iz organizacija OHR-a i Ambasade SAD-a te drugih ovlaštenih predstavika.

"Ukoliko Skupština ZDK nastavi proceduru usvajanja ovih amandmana, posebno kroz skraćeni postupak namijenjen za usvajanje zakona koji nisu složeni, dok pitanja koja se tretiraju ovim izmjenama zapravo jesu veoma kompleksna, dovest će se u pitanje opredijeljenost Skupštine i njenih poslanika za nezavisnost policije, transparentnu dobru vladavinu te vladavinu zakona", naveli su Inzko i Nelson.

Facebook