Sporne izmjene zakona
30

Inzko i Nelson pisali političarima u Tuzli: Nedopustivo uplitanje politike u rad policije

A. K.
Eric Nelson i Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
Eric Nelson i Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
Nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona usvojila prijedlog izmjena kantonalnog Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova koji će biti upućen u skupštinsku proceduru, reagovali su visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i ambasador SAD-a u našoj zemlji Eric Nelson.
U zajedničkom pismu navode da su predložene izmjene zakona neprihvatljive i da predstavljaju instrument koji će omogućiti direktnu političku kontrolu nad profesionalnim radom policije.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji Eric Nelson sačinili su zajedničko pismo koje su uputili zastupnicima u Skupštini TK, kantonalnom premijeru Denijalu Tulumoviću, ministru unutrašnjih poslova TK Sulejmanu Brkiću i direktoru Uprave policije MUP-a TK Dževadu Kormanu, u kojem su skrenuli pažnju na posljedice usvajanja predloženih izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima TK.

Inzko i Nelson u zajedničkom pismu navode da bilo kakve izmjene policijskog zakonodavstva trebaju biti u interesu javnosti te da bi trebale biti u skladu s osnovnim principom nezavisnosti policije.

"Predložene izmjene koje ćete razmatrati prijete da potkopaju nezavisnost i profesionalnost policije te bi mogle omogućiti direktnu političku kontrolu nad policijom Tuzlanskog kantona. Umjesto usvajanja navedenih izmjena i dopuna, pozivamo vas da vašu energiju usmjerite ka unapređenju nezavisnosti i profesionalnosti policije u skladu sa zakonodavnim okvirom koji je trenutno na snazi, a koji, između ostalog već sadrži efikasne mehanizme za demokratski civilni nadzor", navodi se u zajedničkom pismu visokog predstavnika u BiH i američkog ambasadora u našoj zemlji.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kao što je poznato, informacija da Vlada TK priprema izmjene kantonalnog Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova koji su u suprotnosti stavovima OHR-a i Ambasade SAD-a proteklih dana su izazvale velike reakcije u javnosti. Zbog toga je Kantonalna vlada naprasno izmjene povukla na doradu, a nakon određenih korekcija prijedlog izmjena je zvanično usvojen 26. novembra ove godine.

Za ovakav potez iz Vlade TK su kao obrazloženje naveli da je prijedlog izmjena zakona izrađen zbog neophodnosti unapređenja mehanizama efikasnosti nadzora i kontrole rada Uprave policije, kao i harmonizacije sa zakonima o unutrašnjim poslovima ostalih kantona u Federaciji BiH.

Izmjenama u dijelu ovlaštenja direktora u rukovođenju Upravom policije dopunjeno je to da Vlada, odnosno resorni ministar, određuju prioritete te da trebaju biti blagovremeno informisani o značajnim događanjima. Izmjene donose i to da direktor Uprave policije imenuje policijskog službenika iz Uprave policije, koji ispunjava uslove previđene za poziciju direktora, odnosno policijskog službenika koji u činu glavnog inspektora ima minimalno tri godine radnog iskustva.

Pokretanje postupka smjene direktora je dopunjen novim razlozima, a to je pravilno neprovođenje svojih ovlaštenja u rukovođenju Upravom policije. Također, izmjenama zakona je predviđena ista disciplinska odgovornost direktora, kao i za ostale policijske službenike. Naime, izmjenama zakona je propisano da Vlada, na prijedlog ministra unutrašnjih poslova, može suspendovati direktora Uprave policije, imajući u vidu odredbe Zakona o policijskim službenicima TK, a koji to propisuje i za ostale policijske službenike.

Prosto rečeno, ukoliko Skupština TK usvoji izmjene zakona, Kantonalna vlada će se pitati o svemu ranije spomenutom u obrazloženju, a ministar unutrašnjih poslova TK Sulejman Brkić nakon usvajanja prijedloga rekao je da izmjene omogućavaju potpunu ravnopravnost policijskih službenika, negirajući uplitanje politike.

Indikativno je i to da su Vlada TK, a potom i Kantonalna skupština ranije odbili informaciju o stanju sigurnosti u Tuzlanskom kantonu za 2018. godinu, iako je direktor Uprave policije Dževad Korman dobio odličnu ocjenu za rad u prošloj godini, što je rezultat povoljnog stanja sigurnosti.

Odbijanje izvještaja od ranije je dobro oproban recept za smjenu direktora javnih ustanova, agencija te upravnih i nadzornih odbora nakon dolaska novih političkih garnitura na vlast, a hoće li on biti upotrebljen do kraja i na Kormanu trebalo bi se znati uskoro.