BiH
0

Inzko: Građani BiH mogu posegnuti za uspjehom

FENA
Valentin Inzko (Foto: Reuters)
Valentin Inzko (Foto: Reuters)
Postoje dvije različite vizije Bosne i Hercegovine, rekao je danas visoki predstavnik Valentin Inzko.

“Jedna je vizija zapela u uvjerenju da se zemlja nikada ne može osloboditi šovinizma i zlobe. Druga vizija je sasvim drugačija. U njoj su građani Bosne i Hercegovine isti kao i građani u bilo kojoj drugoj zemlji, oni razmišljaju i djeluju na isti način kao i drugi Evropljani. Oni se brinu za svoje porodice i za svoju budućnost. Oni žele da njihova zemlja bude sigurna i prosperitetna, žele da ona bude normalno i pristojno mjesto za život.”

Obraćajući se na ceremoniji održanoj na Prokoškom jezeru u znak sjećanja na 12 međunarodnih zvaničnika koji su poginuli u helikopterskoj nesreći prije 14 godina, visoki predstavnik je rekao da su žrtve nesreće radile na pozitivnoj viziji Bosne i Hercegovine.

“Oni su vjerovali da ova zemlja može uspjeti i prosperirati, zbog toga što su njeni građani časni, zbog toga što su njeni građani talentirani, zbog toga što njeni građani imaju sposobnost da odbace neuspjeh i posegnu za uspjehom, kao i građani bilo koje druge zemlje", rekao je Inzko.

Konstatirajući da danas ima nekih koji i dalje "čame u tmurnoj viziji neuspjeha", visoki predstavnik je rekao da to ne mora značiti da i ostatak stanovništva mora propasti s njima.

Rekao je da je međunarodna zajednica opredijeljena cilju svakoga časnog građanina Bosne i Hercegovine, cilju oporavka, pomirenja, prosperiteta i mira, saopćeno je iz OHR-a.