Drugi dan zasjedanja
0

Inzko će objelodaniti zaključke PIC-a

SRNA
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Upravni odbor Savjeta za provođenje mira danas u Sarajevu nastavlja drugi dan zasjedanja, a tokom poslijepodneva visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko objelodaniće zaključke sa sastanka.

Konferencija za novinare na kojoj će Inzko saopštiti zaključke PIC-a zakazana je za 14:30 časova.

Upravni odbor PIC-a juče je počeo rad odvojenim konsultacijama sa stranačkim liderima u BiH i predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Nikolom Špirićem tokom kojih je istaknuto da cilj razgovora o Ustavu mora biti jačanje institucionalne funkcionalnosti da bi BiH mogla da se nosi sa zahtjevima i uživa u prednostima evroatlantske integracije.

U jučerašnjim odvojenim konsultacijama Upravnog odbora PIK-a sa stranačkim liderima u BiH o njihovom angažmanu u razgovorima o ustavnim promjenama naglašeno je da je usklađivanje sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima obaveza koju sadrži i sam Ustav, saopšteno je iz OHR-a.

Članovi Upravnog odbora PIC-a juče su u odvojenim susretima razgovarali sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, PDP-a Mladenom Ivanićem, HDZ-a BiH Draganom Čovićem, HDZ-a 1990 Božom Ljubićem, SDA Sulejmanom Tihićem, SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom, te potpredsjednikom Stranke za BiH Berizom Belkićem, dok su ranije održavani zajednički sastanci.

Iz OHR-a je najavljeno da će tokom sjednica Upravnog odbora PIK-a biti razmotrene mjere za puno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako bi se dala podrška suverenitetu i ustavnom poretku BiH i očuvale prethodno dogovorene reforme.

PIC će, takođe, razmatrati i politički prouzrokovanu krizu u gradskoj skupštini u Mostaru, proceduru vitalnog nacionalnog interesa u Vijeću naroda Republike Srpske, odredbe koje se odnose na raspodjelu ključnih funkcija u Federaciji BiH, budžet BiH za 2010. godinu, kao i nedavne pokušaje da se ograniči sloboda medija u BiH, saopšteno je iz OHR-a.