BiH
21

Inzko boravio u Goraždu: Privredni razvoj BPK popravlja imidž BIH

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Visoki predstavnik za BiH, Valentin Inzko, posjetio je danas BPK-Goražde gdje se susreo sa privrednicima ovoga dijela BIH i predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti. Razgovarano je o prioritetima rada nove vlasti, privrednom razvoju po kojem Goražde može biti primjer drugim sredinama u BIH ali i aktuelnom pitanju raspodjele javnih prihoda koje su inicirali pojedini kantoni u Federaciji BiH.

"Iskoristili smo priliku da ukažemo na pitanje raspodjele javnih prihoda te određenih prioriteta kad su u pitanju BPK i njegove lokalne zajednice, prije svega, razvoj industrijskih zona i pronalazak poticajnih sredstava za naše privrednike” kazao je Emir Oković, premijer BPK Goražde.

Visoki predstavnik Valentin Inzko zadovoljan je i zbog činjenice što je BPK Goražde prvi u Federaciji BiH formirao vlast nakon općih izbora.

“Goražde je po mnogo čemu prvi kanton. Prvi je po plaćanju doprinosa po glavi stanovnika i čuli smo od premijera da je ovaj kanton prvi što se tiče izvoza po glavi stanovnika. Ovo je jedan fantastičan primjer kako jedna mala sredina koja je imala tešku prošlost može biti uspješna, pogotovo što se radi i o sredini koja nije infrastrukturno najbolje povezana sa velikim centrima, a prepoznatljiva je ne samo u državi, nego i u Evropi. Čujem da ovdje radi između 200-300 građana iz Republike Srpske, kao i građani iz Srbije, što znači da kada si atraktivan, dolaze i drugi ljudi i to treba biti princip za sve sredine. U tom smislu, bilo bi fino kada bi se 'pogoraždila' cijela BiH i kada bi bilo puno takvih sredina“, kazao je Inzko.

Privredni razvoj BPK-Goražde popravlja imidž BiH u kojoj se svakodnevno mogu vidjeti slike propalih preduzeća i radnika na ulici, konstatovano je i tokom susreta Inzka sa zvaničnicima BPK Goražde. Međutim činjenica je i to da u BPK Goražde nisu zadovoljni raspodjelom javnih prihoda. Dio novca koji pripada ovom kantonu, daleko je manji u odnosu na učešće BPK-Gorazde u stvaranju javnih prihoda.

“Ne može osnovni kriterij raspodjele tog novca biti isključivo broj stanovnika,moramo biti svjesni da postoje određeni kantoni koji su u nepovoljnijem položaju. U samom startu smo bili puno više razrušeni i devastirani u odnosu na druge kantone. Također, imamo određene pozitivne trendove u smislu omjera uvoza i izvoza i moramo biti svjesni da svaki kanton mora imati minimum sredstava da bi ispoštovao svoje ustavne nadležnosti. Stoga smatramo da je sve to potrebno uvažiti”, istakao je premijer Emir Oković.

Visoki predstavnik je mišljenja da Goražde treba imati specijalni pristup.

“Što se tiče vašeg kantona, on se ne može uporediti sa drugima, jer ima manje stanovnika. BPK nije isto što i USK ili KS i tu treba naći jedan specijalan pristup, kao što to sada ima i EU kad je u pitanju BiH”, smatra Inzko.

Međutim, ukoliko opterećenje privrede bude na sadašnjem nivou, nikome raspodjela javnih prihoda neće ići u prilog jer sadašnje stanje djeluje destimulirajuće na privrednike, rečeno je na današnjem sastanku.

“Ja sam razgovarao sa privrednicima i opterećenje je veliko čak 70 posto a u Evropi je 40 posto”, izjavio je Valentin Inzko, visoki predstavnik za BiH.

Nakon Goražda Valentin Inzko posjetio je i Opštinu Novo Goražde u RS-u.