BiH
7

Korisnici invalidnina u FBiH očekuju da se situacija riješi

FENA
Ale Hošić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ale Hošić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Federacije BiH Ale Hošić očekuje od današnjeg susreta s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem određene informacije u vezi s prevazilaženjem postojećeg stanja i nemogućnosti isplate lične i porodične invalidnine za pripadnike ratnih vojnih invalida i porodice šehida i poginulih boraca.

"Jedno od najbližih rješenja mogla bi biti sjednica Ustavnog suda FBiH najavljena za sutra na kojoj očekujemo da bude donesena barem privremena mjera i tako bude omogućeno ministru finansija Anti Krajini ili nekom drugom ovlaštenom licu da uime Ministarstva finansija potpiše ove tranše i ostale transakcije koje se tiču tog ministarstva", kazao je Hošić.

Ističe veliki pritisak koji dolazi iz kantonalnih i općinskih organizacija Saveza da se "poduzmu konkretni potezi, odnosno na neki način izrazi protest, pred nadležnim institucijama ili na neki drugi način, u odnosu na ono što im se trenutno dešava“.

"Sve to ovisi od rezultata sastanka s federalnim premijerom i od presude Ustavnog suda FBiH jer ćemo, pretpostavljam, tek sutra imati neko rješenje na vidiku u prevazilaženju ovog problema", kazao je.

Hošić kaže da se lične i porodične invalidnine obično isplaćuju oko 10. u mjesecu, a prima ih oko 100.000 korisnika. Tome se dodaje i po dva ili više članova njihovih porodica, a za mnoge od njih to je jedini izvor prihoda za život.

Odgovore na pitanje kad će biti isplaćene invalidnine s nestrpljenjem očekuju i primaoci neratnih invalidnina.

Oni su, po riječima predsjednika Saveza invalida FBiH Zijada Arapčića ta davanja trebalo da dobiju danas.

"Čekamo da vidimo šta će poduzeti ratni vojni invalidi, ali prije toga čekamo da vidimo da li će nešto biti riješeno u vezi s potpisom. Ukoliko ništa ne bude riješeno u vezi s tim, te ako ratni vojni invalidi ništa ne poduzmu, onda smo mi na redu", kazao je Arapčić.

Ranije danas Agenciji FENA potvrđeno je iz Ministarstva finansija FBiH da danas neće biti isplaćene invalidnine za ratne vojne invalide, članove šehidskih porodica i porodica poginulih boraca, iako su za tu namjenu osigurana sredstva.

Tranša ne može biti isplaćena bez potpisa ministra finansija. Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir donio je 3. januara odluku o razrješenju ministra finansija FBiH Ante Krajine.

Dok ne bude riješena situacija s ministrom finansija neće biti moguće ni isplate invalidnina za neratne invalide, kao ni plaća za budžetske korisnike, poticaja za poljoprivredu kao ni drugih isplata.