BiH
0

"Intersos" na lokalitetu Košćan deminirao 28.000 metara kvadratnih

FENA
Nevladina organizacija Intersos, finansirana od Italijanske kooperacije za razvoj i uz podršku Regije Piemonte, okončala je aktivnosti na deminiranju lokaliteta Košćan, općina Hadžići (Kanton Sarajevo), saopćeno je iz Ambasade Republike Italije u BiH.

Zemljište je u potpunosti očišćeno te su pronađena i neutralizirana eksplozivna sredstva i protutenkovske mine postavljene na velikom području.

Čišćenje i osiguranje 28.000 metara kvadratnih zemljišta realizirano je uz pomoć dva tima, koji su radili zajednički, a koje su osigurali Italijanska kooperacija i Regija Piemonte dijeleći teren za razminiranje.

Na ovom je području u prošlosti bilo i incidenata sa smrtnim posljedicama djelatnika lokalne elektroprivrede i mještana poljoprivrednika.

U zonama koje su bile predmet deminiranja radio je i tim vođen od Italijanske kooperacije, koji je lokalnom stanovništvu ukazao na rizik od mina što je uključivalo i odlaske na kućna vrata te senzibilizaciju najugroženijih zajednica, prije svega radnika u šumi i poljoprivrednika.

Direktor Italijanske kooperacije za razvoj u BiH Aldo Sicignano potvrdio je da će „italijanska vlada održati svoju obvezu financiranja operacija razminiranja doprinoseći na taj način obnovi života i razvoju zemlje.“

Ured Italijanske kooperacije u BiH na području razminiranja aktivan je od 2002. godine, s različitim načinima interveniranja, a od 2007. godine financira i koordinara projekt u vrijednosti od 434.000 eura.

Postignuti rezultati naišli su na odobravanja i ohrabrenje od najvažnijih međunarodnih i političkih autoriteta.

Italijanska je vlada odlučila financirati drugu fazu razminiranja koristeći se istom procedurom vođenja te stavljajući na raspolaganje više od 460.000 eura.

Radovi su dosada bili povjereni italijanskoj nevladinoj organizaciji Intersos, koja je već godinama aktivna u razminiranju na različitim područjima, među kojima Angola, Irak, Afganistan i od 1999. godine BiH.

Od 2006. Regija Piemonte financira akcije razminiranja u BiH s nakanom čišćenja poznatih skijaških lokaliteta na kojima su se 1984. održale Zimske olimpijske igre u Sarajevu. Ovaj projekt ima i simboličku vrijednost „olimpijskog primirja“, saopćeno je.