BiH
19

Interpol traga za jedanaest nestalih osoba sa državljanstvom BiH

Piše: Er. M.
Čomor Adem
Međunarodna kriminalističko-policijska organizacija Interpol traga za ukupno jedanaest nestalih državljana BiH. Među njima je i trogodišnji dječak koji je 2013. godine nestao u Italiji.

Međunarodna kriminalističko-policijska organizacija Interpol osnovana je sa svrhom kriminalističko-policijske saradnje i trenutno je druga najveća međunarodna organizacija u svijetu, poslije Ujedinjenih naroda, koja se finansira godišnjim prilozima država članica.

Zbog neutralne uloge koju izvršava Interpol ne dozvoljava učestvovanje u unutardržavnim kriminalističkim akcijama, te rješavanju političkih, vjerskih, rasnih ili vojnih zločina.

Interpolov rad usmjeren je na javnu sigurnost, antiterorizam, suzbijanje organizovanog kriminala, krijumčarenja, trgovine ljudima, pranje novca, dječiju pornografiju te korupciju.

Bosna i Hercegovina članica je Interpola od 1992. godine, a Agencija za koordinaciju policijskih tijela BiH ima zadatak da osigura, implementira i razvija saradnju bh. agencija za provedbu zakona s međunarodnim organizacijama policije na globalnom i regionalnom nivou.

Na listi nestalih osoba za kojim traga Interpol nalazi se ukupno jedanaest državljana BiH i to Adem Čomor (61) rođen u Mostaru gdje je i nestao u januaru 2013. godine, Almerisa Ćudić (38) rođena u Gračanici, nestala u aprilu 2014. godine u Srebreniku, zatim Jadranko Gabrić (59) iz Mostara koji je nestao u Sarajevu u novembru 1999. godine i Ismail Davud Mešinović (3) rođen u Italiji, nestao u decembru 2013. godine u Bellunou u Italiji.

Interpol traga i za Daliborom Milanovićem (34) rođenim u Mostaru gdje je i nestao u februaru 2014. godine, Ingom Perković (29) iz Livna koja je u rodnom gradu nestala 2001. godine, Asimom Siljkovićem (55) iz Vlasenice koji je u maju 2005. godine nestao u Anconi, te Goranom Šimićem (29) iz Banje Luke koji je u ovom gradu i nestao u augustu 2014. godine.

Također, Međunarodna kriminalističko-policijska organizacija Interpol traga i za Darkom Stančevićem (35) rođenim u Mostaru koji je u ovom gradu nestao u decembru 1982. godine kada je imao samo dvije godine, Ivanom Vegarom (39) iz Sarajeva koji je u julu 2004. godine nestao u Ljubuškom, te za Dijanom Zelić (54) iz Prijedora gdje je i nestala u novembru 2010. godine.

Interpol moli sve koji imaju bila kakve informacije o nestalim državljanima BiH da se obrate organima lokalne policije.