|

Interpol raspisao potjernicu za Milojkom Kovačevićem zbog zločina u Višegradu

Interpol raspisao potjernicu za Milojkom Kovačevićem zbog zločina u Višegradu
176
E. Sk.
27.2.2020. u 14:32
31
komentara
176

dijeljenja
Interpol raspisao potjernicu za Milojkom Kovačevićem zbog zločina u Višegradu
Interpol je raspisao potjernicu za Milojkom Kovačevićem, kojeg je u februaru 2019. godine Državno tužilaštvo optužilo za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Višegrada 1992. godine.
Tužilaštvo BiH je Kovačevića optužilo da je, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Višegrad, u junu 1992. počinio prisilno odvođenje, mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Donje Veletovo.

"Tereti se da je u junu 1992., naoružan automatskom puškom, lično učestvovao u prisilnom preseljenju bošnjačkog civilnog stanovništva iz mjesta Donje Veletovo, kada je cjelokupno stanovništvo prisilno transportovano prema području opštine Sokolac, gdje su žene, djeca i starije osobe protjerane na teritoriju pod kontrolom Armije BiH, a oko 50 muškaraca bošnjačke nacionalnosti, u pratnji naoružanih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) i policije, odvedeno na lokalitet jame ‘Paklenik’, gdje su ubijeni, a samo je jedna osoba preživjela strijeljanje”, navodi se u optužnici.

Kovačević je, prema informacijama iz Tužilaštva, rođen u Višegradu, a nastanjen na području Užica u Srbiji. Optužnica protiv Kovačevića potvrđena je 28. februara 2019., a na stranici Suda navedeno je da je on nedostupan pravosudnim organima.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...