{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Interpol povukao potjernice protiv Orića, Meholjića i Mehmedovića

5.3.2014. u 12:37
972
120
Interpol povukao potjernice protiv Orića, Meholjića i Mehmedovića
972
Interpol povukao potjernice protiv Orića, Meholjića i Mehmedovića
Naser Orić (Foto: Klix.ba)
Centrala Interpola u Lyonu je povukla potjernice protiv ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića, ratnog šefa srebreničke policije Hakije Meholjića i Amira Mehmedovića zvanog Gera, potvrdio je za Klix.ba ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Podsjetimo, ranije je objavljeno da je Interpol povukao potjernicu za načelnikom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (RS) Manojla Milovanovića, što je Čolak također potvrdio.

Interpol Beograd je, kako je objavljeno početkom februara, putem Interpolovog međunarodnog kanala za razmjenu informacija dostavio svim članicama Interpola međunarodne potjernice za Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem radi njihovog hapšenja i ekstradicije. Hrvatsko pravosuđe je 7. januara raspisalo potjernicu za generalom VRS u penziji Manojlom Milovanovićem.

"Sukladno onom što je Predsjedništvo BiH zaključilo, dakle, ovlastilo nas, Ministarstvo pravde BiH je odmah reagiralo prema centrali Interpola. Pozvali smo se na protokole o saradnji vezano za dostavu dokaza i činjenica između Tužilaštva BiH i susjednih zemalja. Od njih (Interpola) smo zaista informirani da su povučena imena osoba koja su distribuirana Interpolu ovih država", rekao je Čolak, kazavši da je takva informacija stigla bh. institucijama još prije 10-ak dana.

Čolak je pojasnio da se spomenute osobe, uključujući i Orića, više ne nalaze u bazama država članicama Interpola.

"Za njima, dakle, više ne postoji potjernica u Interpolu, tako smo mi informirani", dodao je Čolak.

Pojasnio je i razloge zbog kojih je Interpol prihvatio zahtjeve bh. vlasti u pogledu Orića i drugih bh. državljana.

"Mi imamo protokol o saradnji i on upućuje da se razmjenjuju informacije između tužitelja. Bilo bi logično, jer navedene osobe imaju državljanstva BiH i nastanjeni su u BiH, da se procesuiraju ovdje", dodao je Čolak, te podsjetio:

"Tokom 2010. je bilo zasjedanje Generalne skupštine Interpola zbog učestalih potjernica Interpola koje su se raspisivale s ovih prostora, a vezano za ratne zločine. Onda je zaključeno, pod tačkom 3., ako država članica raspisuje potjernicu za nekom osobom iz neke države članice, onda druga država ima pravo prosvjedovati protiv raspisane potjernice i to smo pravo mi iskoristilo. To je uvaženo. Barem je takao zasad", istakao je Čolak.

Naser Orić je za Klix.ba potvrdio da je informiran o skidanju sa Interpolove liste, te da drugačiji rasplet nije ni očekivao, jer je ga je Haški tribunal pravomoćno oslobodio ratnih zločina nad Srbima.

Orić: Ja sam žrtva zbog MilovanovićaNo, Orić smatra da je on žrtva nastojanja da se napravi balans među stranama u BiH, jer su vlast u Republici Srpskoj (RS) mjesec dana prije raspisivanja potjernice protiv njega, Meholjića i Mehmedovića saznali za potjernicu protiv generala Vojske Republike Srpske (VRS) Manojla Milovanovića u Hrvatskoj.

"Iz RS su nakon saznanja o potjernici za Milovanovićem išli u Srbiju i vršili pritisak da se pokrene potjernica protiv mene i drugih ključnih ljudi za odbranu BiH u Podrinju. Nakon potjernice protiv nas, a nakon što je reagiralo Predsjedništvo BiH da zaštiti nas kao bh. državljane, objavljena je informacija o potjernici protiv Milovnovića. Potom te je traženo da se i Milovanović štiti kao bh. državljanin od pravosuđa Hrvatske", rekao je Orić, te dodao:

"Uvijek se mojim imenom pravi neki balans kad je u pitanju srpska strana. Uvijek je potreban neki balans da se gradi taj suživot. Ako je to cijene države BiH, nema problema, ja sam tu. Ovdje je bilo riječ o čistoj politizaciji i trgovini", kazao je Orić, dodajući da su u sve bili umiješani pojedinci iz sigurnosnih struktura Federacije BiH.

Za koga rade bh. institucije?Inače, Orić i njegov advokatski tim predvođen Vasvijom Vidović nastojali su da putem bh. institucija dođu do srbijanske potjernice i popratnih materijala, ali im je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH nisu dopustili uvid u takav dokument.

"Iz bh. institucija nam je obrazloženo da se radi o povjerljivim podacima Srbije. Gospodin Orić ne zna uopće za što ga terete u Srbiji osim onoga što je čuo iz medija i pojedinih saopćenja", kazala je za Klix.ba Lejla Čović, advokat u kancelariji Vesvije Vidović.

Naser Orić se pita da li bh. institucije štite interese bh. građana ili Srbije.

Direktor Direkcije Himzo Selimović za Klix.ba objasnio da su dobili određene zahtjeve Orićeve odbrane, te da je im je, u skladu sa stavom stručnih službi, proslijeđen odgovarajući odgovor, te da se ništa više tome ne može dodati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: