|

Čolak: Naći ćemo najbolje rješenje za slučaj Orić i Meholjić, rok je 30 dana

Čolak: Naći ćemo najbolje rješenje za slučaj Orić i Meholjić, rok je 30 dana
106
S
SRNA
5.2.2014. u 18:13
37
komentara
106

dijeljenja
Čolak: Naći ćemo najbolje rješenje za slučaj Orić i Meholjić, rok je 30 dana Naser Orić (Foto: Klix.ba)
Ministar pravde BiH Bariša Čolak izjavio je danas da je Interpol dao vlastima BiH rok od 30 dana da se odrede o potjernicama koje je Interpol Beograd izdao za Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem, ističući da resorno ministarstvo nema ovlaštenja da postupa u tom smislu.
Čolak je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da je uvjeren da će u roku od 30 dana biti pronađeno najbolje rješenje, navodeći da su međunarodni ugovori i njihovo provođenje isključivo u nadležnosti Predsjedništva BiH.

On je potvrdio da će se odazvati na sastanak koji je u vezi sa potjernicom Interpola Beograd za Orićem i Meholjićem za 7. februar sazvala Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, a na koji su pozvani još i glavni tužilac BiH Goran Salihović i predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso.

Na konstataciju novinare da se ne može dva puta suditi za isto krivično djelo i da je Orić već odgovarao pred Haškim tribunalom, Čolak je rekao da u ovom trenutku ne raspolaže informacijama koji su slučajevi obrađeni u haškoj presudi.

"Naravno, ukoliko je riječ o istom događaju i žrtvama, sasvim je jasno da se ne bi moglo suditi drugi put", rekao je Čolak.

On je naveo da BiH nama obavezu da izručuje svoje državljane, te precizirao da je u bilateralnom sporazumu o izručivanju precizirano da je ono moguće samo u slučajevima organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca.

"Dakle, sporazumom su isključena krivična djela ratnog zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida ne samo sa Srbijom, jer je ovakav sporazum sklopljen i sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Makedonijom", pojasnio je Čolak.

Podsjetivši na protokol tužilaštva BiH i Srbije, Čolak je naveo prioritetno pitanje da tužilaštva na osnovu tog sporazuma razmijene informacije i dokaze.

"Bila bi velika šteta taj protokol dovoditi u pitanje. Ne mogu da govorim da li je takvih kontakata bilo, ali mislim da treba, ne samo u ovom već u svim slučajevima, postupiti kako to protokol nalaže", smatra Čolak.

Beogradska kancelarija Interpola dostavila je svim članicama Interpola međunarodne potjernice s ciljem hapšenja i ekstradicije Orića i Meholjića.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH proslijedila je Ministarstvu pravde BiH u dalju nadležnost dopis Kancelarije za pravna pitanja Generalnog sekretarijata Interpola, u kojem se traži obavještenje da li postoje bilo kakvi prigovori BiH u vezi sa evidentiranjem informacija o Oriću i Meholjiću u bazama podataka Interpola.

Zatraženo je da se odgovor dostavi Generalnom sekretarijatu Interpola u roku od 30 dana od dana prijema dopisa, jer će u suprotnom informacije biti registrovane u Interpolovim bazama podataka, odnosno potjernice će dobiti aktivni status, čime lica mogu biti lišena slobode u zemljama-članicama.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine zatražilo je istragu protiv Orića i još četiri Bošnjaka osumnjičena za navodni ratni zločin nad Srbima u Podrinju. Zahtjev je podnesen Višem sudu u Beogradu zbog sumnje da su Orić i ostali počinili ratni zločin protiv srpskih civila u mjestu Zalazje i Donji Potočari, u opštini Srebrenica 12. jula 1992. godine.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH obavijestila je Interpol Beograd, Generalni sekretarijat Interpola, Ministarstvo pravde BiH i nadležne policijske agencije u BiH o nemogućnosti raspisivanja difuzne potjernice za njima na teritoriji BiH i nemogućnosti njihovog izručenja, s obzirom da su državljani BiH.
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...