BiH
0

Interpol potvrdio da je Ilijašević državljanin Hrvatske

SRNA
Zatvor Ćelovina u Mostaru (Foto: Arhiv/Anadolija)
Zatvor Ćelovina u Mostaru (Foto: Arhiv/Anadolija)
Interpol je zvanično obavijestio Ministarstvo pravde BiH da je Dominik Ilijašević Como, koji je sredinom septembra pobjegao iz Kazneno–popravnog doma u Mostaru, gdje je služio kaznu zatvora zbog ratnih zločina, državljanin Hrvatske i da u toj zemlji ima prijavljeno mjesto prebivališta, izjavila je Srni portparol ovog ministarstva Marina Bakić.

"S obzirom na to da imamo zvaničnu potvrdu da je riječ o državljaninu Hrvatske, koji samim tim ne može biti izručen BiH, zatražićemo priznavanje i izvršavanje presude u Hrvatskoj", rekla je Bakićeva.

Ona je naglasila da je na potezu nadležni sud koji je ovo lice i uputio na izdržavanje kazne i koji je dužan da, posredstvom Ministarstva pravde BiH, podnese zahtjev za priznavanje i izvršavanje sudske presudu u Hrvatskoj.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić potvrdio je juče da je Interpol u Lyonu raspisao crvenu potjernicu za Dominikom Ilijaševićem Comom.

Dominik Ilijašević, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima u opštinama Vareš i Kiseljak, nije se sredinom septembra vratio sa 25-odnevnog dopusta u Kazneno-popravni zavod u Mostaru.

Como, bivši pripadnik Jedinice HVO-a za posebne namjene "Maturice", kojeg je Kantonalni sud u Zenici 2007. godine osudio zbog zločina nad stanovništvom opština Vareš i Kiseljak, među kojim su i ubistva u selu Stupni Do, nedostupan je pravosudnim organima i organima gonjenja u BiH.