BiH
0

Interpol nije raspisao nijednu potjernicu koja se odnosi na Jovana Divjaka

FENA
Nijedna informacija koja se odnosi na Jovana Divjaka, bilo da je u formi potjernice ili bilo kojoj drugoj formi, nije registrovana u Interpolovoj bazi, saopćio je danas Interpol u odgovoru na pismo koje je 4. marta ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj uputio generalnom sekretaru Interpola Ronaldu K. Nobelu.

U pismo upućenom povodom hapšenja Jovana Divjaka od austrijskih vlasti u Beču 3. marta Alkalaj je zatražio pojašnjenje da li je Interpol izdao potjernicu, a posebno crvenu potjernicu za Divjaka.

U odgovoru se navodi da je 1. jula 2009. dostavljena poruka u vezi s Interpolovom privremenom politikom o crvenim potjernicama i njihovom specifičnom primjenom na 19 državljana Bosne i Hercegovine, uključujući Divjaka, u NCB Sarajevu i Beogradu.

"Kao što je navedeno u toj poruci, crvene potjernice neće biti izdate i nijedna informacija neće biti registrovana u Interpolovoj bazi podataka u odnosu na 19 osoba koje se nalaze na listi u toj poruci.

Slična poruka je 2. jula 2009. poslana u NBC svih zemalja članica Interpola. Kao što tačno navodite, ova politika je doista usvojena kao stalna politika, na 79. zasjedanju Generalne skupštine Interpola u novembru 2010. godine”, navodi se u odgovoru.

"Generalni sekretarijat Interpola nije kontaktiran od NCB Beča ili NCB Beograda u odnosu na hapšenje Divjaka", navodi se u odgovoru Interpola ministru Alkalaju, prenosi Ured za odnose s javnošću MVPBiH.