BiH
0

Intenzivirani pregovori o formiranju nove vlade Livanjskog kantona

SRNA
Livno
Livno
Rukovodstva četiri parlamentarne stranke koje će formirati novu Vladu Livanjskog kantona - HDZ BiH, HDZ 1990, SNSD i SDA, koje zajedno imaju 16 mandata u novom sazivu kantonalne Skupštine - vode intenzivne pregovore sa ostalim strankama kako bi obezbijedile još jedan glas koji im nedostaje za dvotrećinsku većinu i potvrđivanje nove vlade.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Krunoslav Vrdoljak potvrdio je lokalnom radiju kako je dogovoreno da koalicija ove četiri stranke vodi odvojene razgovore sa svim drugim strankama, ali da se o tome ne izlazi u javnost do eventualnog postizanja konačnog dogovora o kvalifikovanoj skupštinskoj većini potrebnoj za novu vlast.

Vrdoljak, koji je i poslanik u parlamentu BiH, potvrdio je da su dva HDZ-a, SNSD i SDA na sastanku u prostorijama HDZ-a BiH 12. aprila u Livnu, ponudili SDP-u da sa koalicijom ovih strankama formira novu vlast, što znači da bi u tom slučaju poslanik ove stranke u Skupštini podržao mandatara Nediljka Rimca i njegovu vladu, ali da je ta ponuda odbijena.

Prema Vrdoljakovim riječima, strankama platforme (SDP, HSP BiH i Narodna stranka "Radom za boljitak") sada su se priključili HSS-NHI i DNS, stranke koje zajedno imaju devet mandata u Skupštini i predstavljaju opoziciju, ali ni jedna od ovih stranaka nije spremna podržati Vladu na čijem bi čelu bio Nediljko Rimac (HDZ 1990).

Vrdoljak je rekao da to sigurno neće učiniti ni poslanik HSS-NHI-ja Mislav Sučić, kao ni poslanik DNS-a Predrag Kunjadić, jer bi u tom slučaju, kako je rekao, svi rekli da su kupljeni, ali da rješenja krize vlasti u Livanjskom kantonu i formiranja nove Vlade neće biti bez učešća stranaka platforme.

"Pregovori HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SNSD-a i SDA sa strankama platforme nastavljaju se iduće sedmice, a nakon toga vjerovatno će se ići u drugi krug. Livanjski kanton mora dobiti Vladu prije majskih praznika jer je kriza vlasti toliko eskalirala da prijeti još većim haosom i potpunim bankrotom kantona", upozorio je Vrdoljak.