Kreativni centar Krcko
0

FOTO+VIDEO / Intelektualni dernek na Ekonomskom fakultetu

Piše: Jasenko Korjenić
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu prof. dr. Kasim Tatić organizirao je "intelektualni dernek" na kojem je zvanično predstavljen rad organizacione jedinice Krcko, koja je osnovana u sastavu ovog fakulteta.

Osnovni razlog i povod za osnivanje Kreativnog centra za kreativnije osobe - Krcko leži u spoznaji da ogromna većina ljudi, pa i studenata sa naših univerziteta u veoma maloj mjeri koristi svoje umne potencijale, što u značajnoj mjeri umanjuje njihovu učinkovitost i uspješnost u ličnom i profesionalnom životu.

Jedan od tri osnovna razloga za osnivanje organizacione jedinice Krcko, kako kaže osnivač prof. dr. Kasim Tatić, je sramno nizak procenat o iskorištenosti ukupno 5% umnog potencijala kod prosječnog čovjeka. Pri tome desna strana mozga je potpuno nerazvijena i neiskorištena, u poređenju sa relativno znatno razvijenijom i mnogo više korištenom lijevom stranom.

Vizija ovog centra je da postane regionalno prepoznatljiv kao mjesto za poticanje kreativnosti i kognitivnih sposobnosti kroz razvoj svih oblika inteligencije i operativne vještine mišljenja. Također, misija centra je da vrši diseminaciju informacija o umnim potencijalima koje svako od nas posjeduje, ali ih najčešće nije ni svjestan i da upoznavanjem polaznika sa praktičnim metodama, kroz radionice, igraonice i mislionice, potakne razvoj i potpunije korištenje postojećih umnih potencijala, u cilju poboljšanja kvaliteta ličnog i profesionalnog života. Centar Krcko ima cilj da promoviše i razvija sva četiri tipa inteligencije, ali i da doprinese poboljšanju načina na koji studenti i ostali polaznici razmišljaju, kroz upoznavanje i praktikovanje konkretnih alata za sticanje tzv. vještine mišljenja.

Priređeni "intelektualni dernek" sastojao se od predavanja u kojem je prof. Tatić objasnio posjetiocima koja je zapravo uloga centra, dok su u pauzama predavanja izvedeni muzički blokovi u kojima je nastupio i Tatić svirajući gitaru. Ovom prilikom predstavio je svoju novu knjigu "Tržište, država i okoliš", koju su, zahvaljujući brojnim sponzorima, posjetioci mogli dobiti na raspolaganje sasvim besplatno.