Sesija Kruga 99
134

Intelektualci u Sarajevu: Kako je Hrvatska prisvojila bh. nacionalne resurse

FENA
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić je danas u Sarajevu izjavio da je ta stranka praktično izgubila izbore 2010. godine boreći se za državnu imovinu, a gubitak državne imovine u Hrvatskoj bila je tema današnje sesije Kruga 99.

"Danas smo shvatili da ostajemo bez 10 milijardi eura imovine u Republici Hrvatskoj", izjavio je Jerlagić novinarima prije početka sesije Kruga 99 o temi 'Hrvatsko prisvajanje bh. nacionalnih resursa', na kojoj je bio jedan od uvodničara.

Naime, Hrvatski sabor nedavno je donio Zakon o upravljanju državnom imovinom koji se direktno tiče i bh. imovine na teritoriji Republike Hrvatske.

"Ako danas tražimo moguće rješenje da zaštitimo imovinu BiH u Hrvatskoj, a radi se o državnoj imovini, to je praktično prvi korak apelacija Ustavnom sudu Republike Hrvatske sa uvođenjem zaštitne mjere. Drugi korak je diplomatski, medijacija - međunarodna zajednica, Predsjedništvo BiH, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova, da se krene što prije ka potpisivanju međudržavnog ugovora između BiH i Hrvatske", kazao je Jerlagić.

Oni ističe da je ovo jedno otvoreno pitanje, te da treba rješavati stvari u duhu dobrosusjedskih odnosa.

"Ali kad neko radi jednostrane akte onda tjera i drugu stranu da djeluje na takav način", smatra Jerlagić.

Jedan od uvodničara na sesiji Kruga 99, Martin Tais, je kazao da se u članu 71. spomenutog zakona navodi da Republika Hrvatska nekretnine na koje se odnosi Uredba o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriji Republike Hrvatske može dati u zakup na određeno vrijeme, po provedenom javnom konkursu, do sklapanja međunarodnog ugovora kojim će se razriješiti imovinski odnosi.

"Taj zakon je izglasan u Saboru Hrvatske, za zakon je glasao izabrani predstavnik Hrvata iz BiH Božo Ljubić. Božo Ljubić je halalio imovinu Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, da je da Hrvatskoj", ustvrdio je Tajs.

Po njegovim riječima, sve vrijeme je pitanje bh. imovine izvan BiH u rukama struktura vlasti koje drži HDZBiH, "i tako je to godinama".

"Strukture koje su imale obavezu štititi imovinu BiH više su radile u interesu susjednih zemalja. Sama činjenica da je Vijeće ministara BiH skinulo s dnevnog reda tačku o hrvatskom zakonu o upravljanju državnom imovinom, na zahtjev ministrice Marine Pendeš iz HDZ-a, dovoljno govori da mi u BiH imamo posla s ljudima koji se bore protiv interesa BiH", kazao je Tajs.

Član Udruženja građana "Tuzlanski pokret" Sead Avdić podsjetio je da je prije par godina grupa eksperata iz raznih oblasti u BiH napravila nacrt zakona o korištenju i upravljanju državnom imovinom.

Naveo je da je zakon upućen u parlamentarnu proceduru, te da je dobio većinu u Predstavničkom domu, ali „ono što se zove entitetsko glasanje je bilo mehanizam blokade i taj zakon nije prošao“.

Po njegovim riječima, nakon toga je predloženi zakon upućen Ministarstvu finansija i trezora sa zadatkom da ga ponovno vrati u parlamentarnu proceduru, ali to nije urađeno.

"Zakon se nije vratio u parlamentarnu proceduru. Da je taj zakon bio, vjerovatno ovog poteza Hrvatske ne bi ni bilo", smatra Avdić.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović je kazao da su se opredjelili da danas govore o ovoj temi iz razloga što se „neosporno zaoštravaju odnosi između Republike Hrvatske i BiH“.

"Kontinuitet zaoštravanja odnosa postoji. U osnovi se radi o nepriznavanju suvereniteta BiH od strane aktulene vlasti u Republici Hrvatskoj", kazao je Kulenović.