Apel predsjedniku SAD-a
179

Intelektualci Kruga 99 poslali pismo Bidenu: Spriječite ponavljanje agresije i genocida u BiH

S. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Intelektualci Kruga 99 pismom su se obratili predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država kojim ga pozivaju da spriječi namjere hrvatskih i srpskih nacionalista da podijele Bosnu i Hercegovinu.

"Obraćamo Vam se kako bismo apelirali na Vas da odlučno odgovorite na prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Od ključnog je značaja da se nacionalisti iz reda bosanskih Srba i bosanskih Hrvata spriječe u destabilizaciji Bosne i Hercegovine putem prijetnji otcjepljenjem ili daljim produbljivanjem etničkih podjela, razvojem događaja koji bi u konačnici omogućio ostvarenje ciljeva genocida i međunarodne agresije iz 90-ih godina", stoji na početu pisma.

Navodi se da je Milorad Dodik pojačao napore na destabilizaciji BiH i regije bojkotom državnih institucija te se ističe da svaki poet Republike Srpske ka otcjepljenju ili "autonomiji" jeste put prema ostvarenju njenih genocidnih osnivačkih ciljeva.

"Gospodine Predsjedniče, 13. decembra 1995. godine Vi ste hrabro osudili zlodjela kao 'srpski genocidni poduhvat' i 'surovi čisti genocid.' Vi ste svoju posvećenost Bosni i Hercegovini okarakterizirali kao posvećenost vrijednostima pravde i obećanju da se genocid više nikada neće dogoditi. Apeliramo na Vas da to obećanje ispunite tako što ćete svoj diplomatski tim uputiti da osigura neostvarivanje genocidnih ciljeva", navodi se.

Osim toga, autori ističu, da nacionalistički lider bosanskih Hrvata Dragan Čović insistira na reformi Izbornog zakona kojom bi se omogućilo da predstavnik HDZ-a postane član Predsjedništva BiH.

"Takvim razvojem događaja bi se dodatno ojačale etničke podjele i dovelo do stvaranja trećeg entiteta i dalje destabilizacije Bosne i Hercegovine. Formiranjem trećeg entiteta bi se šta više ostvario cilj međunarodne agresije organizirane u nešto što je presuđeno kao udruženi zločinački poduhvat koji je nastao u Hrvatskoj, UZP kojim se nastojala uspostaviti Herceg-Bosna ili 'Velika Hrvatska' u Bosni i Hercegovini. Čović nastoji nametnuti svoj prijedlog reforme izbornog zakona blokadom funkcioniranja vlade i prijetnjama bojkotom narednih izbora", piše u nastavku.

Apeliraju Bidenu da američkog predstavnika u pregovorima uputi da odbije takav prijedlog izborne reforme i da radi s građanskim grupama na omogućavanju tranzicije BiH iz države sastavljene od "konstitutivnih naroda" u modernu leiberalnu demokratiju građana s jednakim pravima.

"Navedene nacionalističke ciljeve otvoreno podržava Ruska Federacija, koja na ovakve destabilizirajuće inicijative bosanskih Srba i bosanskih Hrvata gleda kao na priliku za sprečavanje euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine. U još jednoj zvaničnoj izjavi je naglašeno da Ruska Federacija vidi Bosnu i Hercegovinu kao dva entiteta, a ne kao jedinstvenu državu. Podražavajući različite referendume Dodika kojima se osporava Ustavni sud i visoki predstavnik, nedavno je data izjava u kojoj se navodi da bi Ruska Federacija na članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u gledala kao na neprijateljski čin na koji bi ona morala reagirati", navodi se.

S tim u vezi apeluju da se SDA založe za pojačano prisustvo EUFOR-a u BiH i veći angažman NATO-a.

"Na koncu, vjerujemo da Sjedinjene Američke Države moraju odgovoriti na 'crvene linije' Putina svojom nepokolebljivim posvećenošću našim vrijednostima pravde, demokratije i ljudskih prava uz naše trajno obećanje da se spriječi ponavljanja genocida i međunarodne agresije u Bosni i Hercegovini", istuču intelektualci Kruga 99.