Otvoreno pismo
238

Institut za istraživanje genocida iz Kanade traži podizanje spomenika Grahamu Bamfordu u Sarajevu

N. O.
Institut za istraživanje genocida iz Kanade traži od gradonačelnice Sarajeva podizanje spomenika Grahamu Bamfordu, Britancu koji se na današnji dan 1993. godine spalio ispred britanskog parlamenta kako bi ukazao na ratna stradanja u Bosni i Hercegovini.
Graham Bamford spalio se 29. aprila 1993. godine ispred zgrade Donjeg doma Britanskog parlamenta, da bi svojim žrtvom podsjetio na uništavanje države BiH, da bi podsjetio na agresiju, genocid i ubijanje muškaraca, žena i djece u našoj državi.

Iz Instituta za istraživanje genocida su u otvorenom pismu upućenom gradonačelnici Sarajeva tražili podizanje spomenika ovom heroju.

"Zar umirući glas dobrog Britanca, a bosanskog heroja, Grahama Bamforda, koji je u najtežim umirućim mukama rekao: 'Moramo pomoći djeci BiH', nije dovoljan razlog da se u Sarajevu podigne spomenik ovom čovjeku - heroju?", piše u otvorenom pismu.

Graham je pokušao pozvati vladu svoje države da zaštiti bosanskohercegovački narod i zaustavi agresiju i genocid. U svom oproštajnom pismu 29. aprila 1993. godine napisao je sljedeće: "Dosta je više stajanja po strani, dosta je ugljenisanih tijela u spaljenim kućama".

Prema ovom Britancu nazvana je i nagrada koju dodjeljuje Gradsko vijeće Grada Sarajeva građanima Bosne i Hercegovine, ali i stranim državljanima koji su iskazali izuzetnu građansku hrabrost, humanost, solidarnost i altruizam.

"Pozivamo gradonačelicu Sarajeva i bosanskohercegovačke lidere da učine dodatne napore u smislu izdavanja dozvole za izgradnju spomenika, tamo gdje mu je ustvari i mjesto, u Sarajevu. Smatramo da je krajnije vrijeme da se ovim spomenikom zabilježi Grahamova životna žrtva za jednu malu po površini, a veliku po ideji zemlju - Bosnu i Hercegovinu. Taj spomenik treba biti mjesto gdje ćemo se dostojanstveno sjećati i zauvijek njegovati kulturu sjećanja na tog velikog čovjeka, ali i na genocid u BiH", piše u otvorenom pismu koje potpisuje dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Ističu da njegov ljudski čin saosjećanja s patnjama bosanskih muškaraca, žena i djece prevazilazi sve licemjerne predstave o ljudskosti koje nam isporučuje doba bez morala i stida te da je umro u strašnim mukama nakon što je na televiziji vidio snimak spaljenih porodica u Ahmićima.