Ovaj vandalski čin vrijeđa žrtve
3

Institut za genocid: Kazniti odgovorne za rušenje spomenika

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Institut za istraživanje genocida iz Kanade (IGK) oštro je osudio, kako su istakli, teroristički akt miniranja spomen-obilježja poginulim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine ispred Gradske vijećnice u Mostaru.

''Ovaj vandalski, anticivilizacijski čin vrijeđa žrtve agresije i genocida, atakuje na istinu o zločinima i udaljava pravdu za žrtve tih zločina. Istovremeno ovaj neljudski čin je dokaz da se agresija na državu Bosnu i Hercegovinu i genocid nad njenim građanima nastavljaju ponovnim ubijanjem žrtava, oduzimanjem mira i dostojanstva preživjelim žrtvama, te svjedocima agresije i genocida'', istaknuto je u saopćenju kojeg potpisuje predsjednik IGK Emir Ramić.

Uništavanjem spomenika, svjedoka agresije i genocida, dodaje se, pokušavaju se ''uništiti, država Bosna i Hercegovina, Bošnjaci kao njen najmnogobrojniji narod, ideja Bosne i bosanski duh kao bosanskohercegovački odgovor ljudskim i društvenim izazovima savremene civilizacije''.

''Nećete uspjeti ni u postdejtonskom nastavku agresije i genocida drugim sredstvima. Nastavkom agresije i genocida samo još više otkrivate vaše zločinačke namjere'', poručeno je iz IGK onima koji ''pokušavaju srušiti državu Bosnu i Hercegivinu i svesti bošnjački narod na marginaliziranu grupu''.

Poručeno je da ovaj vandalski čin ne smije ostati nekažnjen.

''Institut za istraživanje genocida Kanada od Ministarstva sigurnosti BiH i njenih sigurnosni i pravosudnih struktura zahtijeva da djeluju energično i jedinstveno kako bi što prije bili otkriveni, uhapšeni i izvedeni pred lice pravde oni koji vrijeđaju žrtve agresije i genocida, oni koji atakuju na državu i bošnjački narod, oni koji atakuju na istinu o zločinima i pravdu za žrtve tih zločina, o