BiH
0

Institucionalno povezivanje u regionu Jadranskog mora

FENA
U prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) održan je dvodnevni okrugli sto posvećen dvjema temama -internacionalizaciji malih i srednjih preduzeća i urbanom planiranju.

Skup je održan u okviru projekta Evropske unije INTERREG IIIA u kojem se realizuje program AdriaNET – Institucionalno povezivanje u regionu Jadranskog mora, a okupili su se predstavnici BiH, Italije i Srbije, zemalja partnera u projektu.

Direktor SERDA-e Ševkija Okerić danas je na konferenciji za novinare kazao da se radi o zajedničkim aktivnostima država koje izlaze na Jadransko more i koje su podržane od fondova Evropske unije.

Cilj je da se u početnoj fazi formiraju timovi i pripreme zajednički projekti u oblastima malih i srednjih preduzeća, urbanog planiranja, odnosa prema mladima i regionalnog razvoja s tim da proces bude koordiniran.

Vodeći partner projekta AdriaNET je italijanska regija Rimini, a u njegovoj realizaciji učestvuju i italijanski grad Ricione, provincija Emilia Romagna, Privredna komora regije Rimini iz Italije, Privredna komora Beograda iz Srbije, grad Pula iz Hrvatske, grad Saranda iz Albanije i SERDA.

Predstavnica regije Rimini Giulia Righetti istakla je cilj jačanja saradnje među partnerima i razvoj projekta da bi se regijama omogućio pristup evropskim fondovima.

Učesnici okruglog stola govorili su o instrumentima za podršku internacionalizaciji malih i srednjih preduzeća, razvoju ekonomske razmjene između dvije obale Jadranskog mora tako da se privredama zapadnog Balkana omogući da privuku više podrške iz inostranstva.

Posebna pažnja posvećena je održivom razvoju urbanog uređenja, prometa i pokretljivosti (sigurnost na ulicama) i podizanju kvaliteta života u gradovima.

Osim toga, projekt AdriaNET obuhvata i politike u vezi s mladima i jačanja tijela regionalnog razvoja.