UNFPA
0

Institucije za statistiku spremne za popis stanovništva

FENA
Institucije za statistiku u BiH spremne su da sve pripreme za popis stanovništva okončaju do kraja godine, ukoliko uskoro bude usvojen zakon o popisu stanovništva u državnom parlamentu, ocjena je Populacijskog fonda UN-a (UNFPA) u BiH.

"Ukoliko se ovaj zakon izglasa, mislim da će Agencija za statistiku BiH i dva zavoda na entitetskom nivou biti u stanju izvršiti svoje obaveze na popisu", izjavio je Feni šef Ureda UNFPA u BiH Faris Hadrović.

Upozorava da su u slučaju skorog neusvajanja zakona sve manje šanse da BiH na vrijeme izvrši potrebne pripreme i provede popis stanovništva, koji je u Evropi planiran 2011. godine.

Hadrović je ocijenio da su institucije za statistiku u BiH napredovale u zadnjih nekoliko godina, a njima su u tome pomogle brojne međunarodne organizacije u BiH.

Tako je UNFPA zajedno s ostalim donatorima pružila podršku u pripremama prvenstveno državnoj agenciji za statistiku, ali i entitetskim statističkim institucijama.

Međunarodni eksperti ovog fonda su pomogli bh. institucijama da razviju plan aktivnosti priprema, zatim planove po kategorijama i da dogovore vremenski okvir za implementaciju.

Također, kako navodi Hadrović, Evropska komisije (EC) je počela jedan, a krajem godine planira drugi projekt pružanja tehničke podrške za popis stanovništva.

BiH bi trebala provesti popis stanovništva i domaćinstava u 2011. godini, kao što će uraditi sve države članice EU, države kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje.

Stoga je i EC nedavno podsjetio BiH da je vrijeme da se usvoji zakon o popisu stanovništva, bez čega je nemoguće izvršiti popis.

Od popisa stanovništva očekuje se da u potpunosti bude u skladu s EU zahtjevima posebno s temama koje trebaju biti pokrivene u upitniku za popis, u diseminaciji rezultata popisa i kvalitetnom izvještavanju.

Planirano je, prema najavama, da pilot popis bude održan u aprilu. Provedba popisa stanovništva je jedan od uvjeta za napredovanje zemlje u procesu evropskih integracija.