Komisija o radu SIPA-e
0

Institucije sistema treba da završe procedure

SRNA
Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu razmotrila dopunjeni izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u vezi sa podnošenjem određenih materijala Tužilaštvu BiH i zaključila da institucije sistema treba da završe svoj posao.

Prema riječima predsjedavajućeg Komisije Branka Zrna, zaključeno je da unutrašnja kontrola i disciplinska komisija unutar SIPA-e, te Savjet ministara i pravosudne institucije treba da završe započete procedure.

"Ne možemo donositi sudove i zaključke na osnovu postupaka koji još nisu završeni", objasnio je Zrno, ističući da Komisija nema pravo odučivanja, jer je to u nadležnosti Savjeta ministara BiH.

On je rekao da se dopunjeni izvještaj ne razlikuje bitno od izvještaja SIPA-e koji je Komisija razmatrala 10. marta navodeći da se razlike uglavnom tiču inicijativa za poboljšanje stanja u ovoj policijskoj agenciji, poput izmjena i dopuna postojećih zakona i donošenja podzakonskih akata.

Član Komisije Sulejman Tihić rekao je da Komisija nije dobila zahtjev za smjenu pomoćnika direktora SIPA-e Dragana Lukača, ali da je upoznata sa zahtjevom direktora SIPA-e Mirka Lujića Savjetu ministara da razriješi dužnosti njegovog pomoćnika.

"Ali od Komisije to nije traženo, jer za to nije ni nadležna", istakao je Tihić.

Prema njegovim riječima, na sjednici su iznijeta različita mišljenja o postojanju paralelizama u institucijama sistema.

"Lično smatram da na osnovu jednog slučaja koji nije do kraja razjašnjen ne možemo donositi ozbiljne zaključke o paralelizmu. Smatram da paralelizama nema i da se na jednom slučaju ne mogu potvrditi", rekao je Tihić.

Tvrdnju da paralelizama ima Dušanka Majkić potkrijepila je činjenicama iznijetim u dva izvještaja SIPA-e u kojima se navodi da su procedure o radu u ovoj agenciji kršene i da je direktor bio zaobilažen.

Majkićeva je istakla da samo Lukačevo oglušivanje o zakone i pravilnike prilikom podnošenja prijave Tužilaštvu protiv više lica iz RS zahtijeva sankcionisanje.

Prema njenim riječima, dešavanja u SIPA-i poziv su predstavnicima Republike Srpske u zajedničkim institucijama da razmisle da li će glasati za formiranje novih agencija i institucija.

"Danas je to Sipa, sutra će biti Ministarstvo bezbjednosti, prekosutra MIP. Taj paralelizam ide od institucije do institucije", upozorila je Majkićeva.

Komisija je trebalo da uz izvještaj SIPA-e razmatra i izvještaj Savjeta ministara o navedenim događajima, ali ovaj izvještaj još nije stigao.

Glasovima bošnjačkih članova Komisije danas je odbijena inicijativa poslanika Slavka Jovičića za parlamentarnu raspravu o izvještaju SIPA-e.

Direktor SIPA-e Mirko Lujić nije želio novinarima govoriti o sadržaju izvještaja koji je podnio Komisiji za odbranu i bezbjednost, a sjednicu je napustio prije završetka rasprave o ovom izvještaju.

Izvještaj, koji je danas razmatran nosi oznaku tajnosti, ali su mediji ranije objavili da u njemu direktor SIPA-e Mirko Lujić traži od Savjeta ministara BiH da zbog narušavanja ugleda Agencije razriješi dužnosti njegovog pomoćnika Dragana Lukača.

Član Komisije Mirko Okolić rekao je da je Lukačev slučaj specifičan, jer ga je svojevremeno na mjesto pomoćnika direktora SIPA-e postavila međunarodna zajednica.

Komisija je 10. marta raspravljala o događanjima u SIPA-i povodom informacija o podnošenju određenih materijala Tužilaštvu BiH, ali je rasprava prekinuta uz zaključak da direktor Agencije Mirko Lujić i Savjet ministara u roku od 15 dana Komisiji dostave sveobuhvatan izvještaj o stanju u ovoj policijskoj agenciji.

Komisija je tom prilikom zaključila da postoje ozbiljne indicije da stanje u SIPa-i nije dobro i da bi produbljivanje takvog stanja imalo štetne posljedice, te zatražila od SIPA-e i Savjeta ministara da uz izvještaj dostave i prijedlog mjera za prevazilaženje postojećeg stanja u Agenciji.

Pomoćnik direktora SIPA-e Dragan Lukač, zajedno sa neposrednim saradnicima i u ime Kriminalističko-istražnog odjeljenja Agencije, uručio je 17. februara Tužilaštvu BiH Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv predsjednika Vlade RS Milorada Dodika i većeg broja lica zbog navodno počinjene štete od 145 miliona KM.