BiH
18

Inspektorima u TK uvode dežure, a smanjuju plate

Piše: A. K.
Uprava za inspekcijske poslove TK (Foto: Klix.ba)
Uprava za inspekcijske poslove TK (Foto: Klix.ba)
Pred poslanicima u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) uskoro će se naći zakon o izmjenama i dopunama zakona o inspekcijama TK, kojim se, između ostalog, inspektorima na području ovog kantona uvodi dežurstvo.

Također, na osnovu izmjena koje su dobile pozitivno mišljenje Ureda za zakonodavstvo skupštinske komisije, inspektorima je predviđeno i smanjenje plata.

"S obzirom na specifičnosti poslova kojima se bavimo, neophodno je da smo na terenu prisutni 24 sata. Uredbom Vlade TK o radu organa mi trenutno radimo od 7:30 do 22 sata uvečer. Tu imamo jedan vakuum kada nismo na terenu, odnosno od 22 do 7:30 sati ujutro te u danima vikenda i danima praznika. Upravo u tim periodima zabilježen je najveći promet nedozvoljenih roba u oblasti ugostiteljstva i trgovine", kaže u razgovoru za Klix.ba vršilac dužnosti direktora Uprave za inspekcijske poslove TK Amel Mehanović.

Pomenutim izmjenama i dopunama, ističe Mehanović, stvara se pravni osnov za uvođenje dežura inspektorima koji djeluju pod okriljem Uprave za inspekcijske poslove TK.

"Mi smo takav dio posla dosad pokrivali odlukama i naredbama direktora za pojačan nadzor ili smo na korektnoj osnovi uvodili dežure. Međutim, inspektor je mogao da odbije takvu vrstu naloga jer je uredbom o radu organa definisano radno vrijeme. Novim zakonom nama se stvara pravni osnov da se dežure uokvire kroz zakon te ćemo s tim na terenu moći biti prisutni u svako vrijeme", pojašnjava Mehanović.

Amel Mehanović (Foto: Klix.ba)
Amel Mehanović (Foto: Klix.ba)

Ukoliko zakon dobije "zeleno svjetlo" od Skupštine TK, inspektore će uskoro dočekati i smanjenje plata za deset posto.

"Prilikom javne rasprave koja je vođena vezano za ovaj zakon moram reći da nije bilo prevelike zainteresiranosti, izuzev u situaciji kada se sindikat obraćao za smanjenje plata inspektorima, a koje su predviđene ovim zakonom. Ovdje je riječ o smanjenju procenta na platu koju inspektori trenutno imaju sa 30 na 20 posto", nastavlja Mehanović.

Zbog neophodnog usaglašavanja sa aktuelnim zakonom o poljoprivredi i stočarstvu, zakonom o izmjenama i dopunama zakona o inspekcijama TK predviđeno je i novo inspektorsko zvanje - kantonalni poljoprivredni inspektor za stočarstvo.

"Bez obzira što u našoj upravi imamo blizu 70 inspektora, dosad nismo imali zaposlen profil inspektora za stočarstvo. Samim tim stvorila se potreba za uvođenjem novog inspektorata. Zbog te odrednice ovaj zakon će na godišnjem nivou TK koštati dodatnih blizu 40.000 KM. Ovaj novac bi se odnosio na plate i doprinose koji proizilaze iz toga te materijalne troškove koje iziskuje to radno mjesto", dodaje vršilac dužnosti direktora Uprave za inspekcijske poslove TK.

Ovakim zakonom otvara se mogućnost i da u slučaju odsustva glavnog inspektora nalog za inspekcijsku kontrolu može potpisati i direktor ili osoba po ovlaštenju.

"Pruža se i mogućnost da inspektor na mjestu na kojem zatekne osobu koja radi na crno ili bez odobrenja odmah može otvoriti nalog za inspekcijsku kontrolu. To je dosad bilo jako teško izvesti, odnosno otvaralo se prema takozvanoj N.N. osobi, a sada se može otvoriti prema osobi koja se zatekne na radnom mjestu, odnosno u vršenju neke radnje. Ovakvim načinom prvenstveno možemo uticati na rad na crno ili na rad bez odobrenja", naglašava Mehanović.

Uprava za inspekcijske poslove TK (Foto: Klix.ba)
Uprava za inspekcijske poslove TK (Foto: Klix.ba)

Prema njegovim riječima, gorući problem u TK trenutno predstavljaju rad bez odobrenja, rad na crno te neizdavanje fiskalnog računa.

"To su konstantni problemi sa kojima se naša, ali i sve ostale uprave u BiH suočavaju. Kada su u pitanju pomenute kategorije mi ćemo i dalje nastupati bez milosti. Za sve ostale možemo i treba imati razumijevanja, ali da bi zaštitili radnika, institucije i državu te da bismo uveli sistem, za ove tri kategorije ne možemo imati razumijevanja", naglašava Mehanović.

Uprava za inspekcijske poslove TK u saradnji sa Federalnom upravom za inspekcijske poslove od 22. do 26. juna ove godine sprovela je akciju suzbijanja rada na crno te je u tom periodu na području najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji BiH zatečeno 70 radnika koji su poslove obavljali na crno.

U ovoj akciji izrečeni su prekršajni nalozi ukupne vrijednosti blizu 70.000 KM.

"Mi pozivamo sve građane da nam pomognu sa jasnim i konkretnim prijavama u vezi s nelegalnim i nedozvoljenim radnjama, a koje nas mogu uputiti na počinioca", poručio je na kraju razgovora za Klix.ba vršilac dužnosti direktora Uprave za inspekcijske poslove TK.