Političke igre?
268

Inspektori "češljaju" RMU Banovići: Utvrđene nepravilnosti, direktor očekuje smjenu s funkcije

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove već nekoliko dana vrše provjere načina rada Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići, a dosad su utvrđene određene nepravilnosti. S druge strane, za 21. oktobar zakazana je vanredna sjednica Skupštine dioničara RMU Banovići na kojoj će biti izabran novi saziv Nadzornog odbora, nakon čega direktor rudnika Munever Čergić očekuje smjenu s ove funkcije.
Ovih dana je izuzetno burno u RMU Banovići, a sve je počelo nakon odluke Vlade Federacije BiH o razrješenju članova Nadzornog odbora. Federalna vlada u banovićkom rudniku ima 69,7 posto vlasničkog udjela, a u Nadzornom odboru su dva člana, od ukupno tri.

U vrijeme dok je još uvijek aktuelni Nadzorni odbor zakazivao vanrednu sjednicu Skupštine dioničara RMU Banovići, u prostorijama rudnika provjere je vršila Federalna uprava za inspekcijske poslove, čiji se inspektori i dalje nalaze unutar uprave ovog preduzeća.

Munever Čergić (Foto: A. K./Klix.ba)
Munever Čergić (Foto: A. K./Klix.ba)

Određene nepravilnosti su već utvrđene, a među njima su neizdavanje fiskalnih računa za prodaju uglja, kao i to da nemaju licencu za skladištenje tekućeg goriva. Da su utvrđene određene nepravilnosti potvrdio je i direktor RMU Banovići Munever Čergić.

"Inspekcijska kontrola ima veze s novonastalom situacijom. Premijer FBiH Fadil Novalić je prije dva dana pozvao direktora (Federalne uprave za inspekcijske poslove, op.a.) i naredio da svi inspektori dođu. Mislim da su svi došli ovdje, samo nedostaje još da dođe i Federalna uprava policije i da počne hapsiti. Naravno da ima sitnih nepravilnosti, jer ne postoji niko ko je idealan", rekao je Čergić.

S druge strane, on je istakao i da RMU Banovići nema nikakve pomoći od Vlade Federacije BiH koju predvodi premijer Fadil Novalić. Zbog nepovoljnog ambijenta u rudniku, on prstom upire u Novalića te vrh Stranke demokratske akcije (SDA) uz Bakira Izetbegovića.

Kako je ustvrdio, upravo naredbama iz vrha SDA, uz premijera Novalića, rudniku je zakočena mogućnost dobijanja garancije od Vlade FBiH za kredit namijenjen za izgradnju Termoelektrane Banovići, zatim kredit za nabavku nove opreme, kao i obustavljanje konkursa za prijem 150 radnika koji su od januara ove godine angažovani po ugovorima na određeno vrijeme.

"Osim što nam nisu izdali garanciju za kredite, preko Poreske uprave su nam pokušali blokirati zemlju zbog zdravstvenog osiguranja i doprinosa za nezaposlene do 2001. godine koje mi na osnovu sporazuma uredno plaćamo od 2018. godine. Vlada FBiH nam želi staviti zemlju pod hipoteku kako to ne bismo mogli eventualno staviti za neki novi kredit", naveo je Čergić.

Simptomatično je da je izostajanje podrške prvenstveno za izgradnju Termoelektrane Banovići, koja je ranije postojala, uslijedio nakon raskola u SDA, odnosno nakon formiranja Pokreta demokratske akcije (PDA) koji predvodi Mirsad Kukić.

"Ako su oni podržavali projekte do dolaska u sukob s Mirsadom Kukićem, a sada ne podržavaju, sami možete zaključiti o čemu se radi", dodao je Čergić.

Nadzorni odbor RMU Banovići danas je održao redovnu sjednicu, a na zahtjev Vlade Federacije BiH zakazao je vanrednu sjednicu Skupštine dioničara RMU Banovići. Sjednica će biti održana 21. oktobra ove godine u 12 sati u prostorijama Radničkog doma u Banovićima.

"Dnevnim redom u drugoj tački je predviđeno razrješenje dužnosti Nadzornog odbora zbog isteka mandata koji slijedi 30. septembra, a pod tačkom tri je predviđeno donošenje odluke o davanju prethodne saglasnosti za imenovanje vršioca dužnosti članova Nadzornog odbora", kazao je predsjednik Nadzornog odbora RMU Banovići Emin Haračić.

Emin Haračić (Foto: A. K./Klix.ba)
Emin Haračić (Foto: A. K./Klix.ba)

Nakon imenovanja novog nadzornog odbora Čergić otvoreno kaže da očekuje smjenu s funkcije direktora na kojoj je bio proteklih 15 godina.

"Vjerujem da ću biti smijenjen. Znam da sam ovo preduzeće vodio 15 godina i mandat mi je do maja iduće godine. Do sada sam rudniku napravio 45 miliona KM dobiti, investirao više od 200 miliona maraka u opremu, prosječna plaća je podignuta sa 560 na 1.100 KM, a broj uposlenih je s 2.500 porastao na njih 2.900. Neću se boriti, jer sam svakako pred odlazak u penziju", rekao je Čergić.

Iz Sindikata RMU Banovići otvoreno kažu da ova organizacija ne učestvuje u bilo kakvim političkim igrama. Ukoliko izbor novog Nadzornog odbora bude izvršen u skladu sa zakonom, pozdravit će donesenu odluku. Međutim, ako utvrde bilo kakvu nepravilnost, poručuju da će reagovati na poseban način. Predsjednik Skupštine Sindikata RMU Banovići Zijad Lačić danas je istakao da sindikat neće dozvoliti da bilo koji radnik zaposlen u ovom rudniku ostane bez posla.

RMU Banovići se ne nalazi u koncernu Elektroprivrede BiH, a iz uprave i sindikata poručuju da u ovu grupu neće ući, jer se ne slažu s načinom njegove organizacije.