Kraj sage
10

Inspekcija zabranila rad "staroj" Turističkoj zajednici KS: Bez dokumentacije naplaćivali taksu

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS (KUIPKS) donijela je Rješenje kojim se "staroj" Turističkoj zajednici KS zabranjuje rad iz razloga što ne posjeduje potrebnu dokumentaciju, odnosno rješenje nadležnog organa za obavljanje djelatnosti.

KUIPKS je 6. februara ove godine zaprimila akt od Ministarstva privrede KS, kojim se tražila kontrola rada "stare" Turističke zajednice KS. U aktu se ističe kako je "nova" Turistička zajednica KS osnovana Odlukom KS i da je otvorila transakcijski račun u Intesa Sanpaolo Bank u Sarajevu, ali da se prihodi od naplaćene takse i dalje uplaćuju na račun "stare" Turističke zajednice KS koja je proglašena nepostojećom presudom Ustavnog suda FBiH od 3. jula 2014. godine.

Kako stoji u obrazloženju, izvršenim inspekcijskim nadzorom "stare" Turističke zajednice KS utvrđeno je da je navedeni subjekt poslovao na osnovu Upisnika turističkih zajednica, koje je do marta 2006. godine vodilo Ministarstvo trgovine FBiH, a nakon toga preuzelo Ministarstvo obrta i turizma FBiH.

"Prilikom vršenja inspekcijskog nadzora konstatovano je da navedeni subjekt vrši naplatu boravišne takse pozivajući se na Pravilnik o načinu uplate javnih prihoda i vanbudžetskih fondova na teritoriji FBiH. U cilju pravilnog postupanja i provjere svojstva, odnosno postojanja i poslovanja Turističke zajednice KS koja je bila predmet inspekcijskog nadzora, upućen je zahtjev Federalnom ministarstvu okoliša i turizma da se očituje. Pošto na podneseni zahtjev ovaj organ nije dobio odgovor, u cilju okončanja započetog inspekcijskog nadzora 6. marta 2017. godine upućena je urgencija za postupanje po ranije dostavljenom zahtjevu, ali na nju nikada nije odgovoreno", stoji u obrazloženju.

Ministarstvo privrede KS dostavilo je Zahtjev za zabranu rada "stare" Turističke zajednice KS u kojem se ističe da je u skladu sa Zakonom o turizmu i Odlukom o osnivanju Turističke zajednice KS objavljenom u Službenim novinama osnovana Turistička zajednica KS koja je upisana u registar poslovnih subjekata u Općinskom sudu Sarajevo 27. 12. prošle godine i da, prema Zakonu o turizmu, datumom upisa prestaje raditi "stara" Turistička zajednica KS.

Priložen je i akt Federalnog ministarstva okoliša i turizma u kojem stoji da upisnik turističkih zajednica ima isti status kao osporeni Zakon i suprotan je Ustavu FBiH.

"Postupajući inspektor je 1. juna ove godine ponovo izvršio inspekcijski nadzoru u sjedištu 'stare' Turističke zajednice KS u ulici Branilaca Sarajeva br. 21. U momentu inspekcije ovlaštena osoba nije bila prisutna, ali je obaviještena da je inspekcijski nadzor u toku. Zatečeni radnici izjavili su da trenutno obavljaju administrativno-pravne poslove, da su svi radnici još radno angažovani, a depozitni i transakcijski računi i dalje u funkciji, iako ne ostvaruju prihod. Uvidom u konstatovano stanje i dokumentaciju koja se nalazi u spisu, postupajući inspektor je utvrdio da je Upisnik turističkih zajednica u kojem je subjekt nadzora upisan 24. aprila 1998. godine, koji je bio osnova za obavljanje djelatnosti kontrolisanog subjekta nadzora, osporen navedenom presudom Ustavnog suda FBiH, kao i zakona, čime je kontrolisani subjekt izgubio pravni temelj za dalje poslovanje", stoji u obrazloženju KUIPKS.

Na ovo rješenje je moguće uložiti žalbu, ali ona ne odgađa njegovo izvršenje.