biznis
332

Predstavljena nova Turistička zajednica KS, najavljeno ulaganje 70 posto prihoda u privredu

Piše: A. P.
Konferencija za medije (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kanton Sarajevo dobio je novoosnovanu Turističku zajednicu na čijem čelu je v. d. predsjednika Nermin Muzur.

Kako je na današnjem obraćanju medijima kazao ministar privrede KS Muharem Šabić, pred Novu godinu Sud je registrovao Turističku zajednicu KS koja je proizašla iz Zakona o turizmu KS donesenog prošle godine, određen je v. d. direktora i v. d. Skupštine, predložen novi Statut koji je vlada usvojila te je otvoren novi transakcijski račun, a slijedi formiranje organa (Skupština, Nadzorni odbor, Turističko vijeće i Turistički ured), raspisivanje javnog poziva za predsjednika i druge aktivnosti preduzeća.

"Prva sredstva su počela stizati na račun, a nadamo se da ćemo uskoro biti u prilici da ulažemo u privredu KS", kazao je ministar najavivši po zakonu ulaganje 70 posto novca u turističku privredu Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, osnivanje nove turističke zajednice najavljeno je još prošlog ljeta kada je Vlada KS na čelu s premijerom Elmedinom Konakovićem zaključila da je stanje u ovoj grani privrede katastrofalno i bez ikakve jasne vizije, a prethodna Turistička zajednica je optužena za netransparentan rad.

"Turizam je jedna od ključnih grana u strategiji razvoja Kantona Sarajevo. Svake godine imamo 20 posto više turista u KS. U inspekciji smo imali mali broj inspektora i vjerujemo da su cifre mnogo veće od prikazanih, odnosno da turisti nisu prijavljivani te da će prihodi biti mnogo veći. Taj je novac išao negdje, mi ne znamo gdje. Privredna društva nisu znala kome trebaju plaćati. Mi ćemo od nove uprave tražiti da radi u skladu sa zakonom kako bi nestalo sive ekonomije. Bit ćemo veoma agresivni u provjerama", najavio je ministar Šabić.

Najavljena su ulaganja u Bjelašnicu, Igman, Tunel D-B,... promociju na sajmovima, posebno u zemljama iz kojih turisti dolaze u Sarajevo.

"Narednih 7-10 dana uslijedit će obavještavanje i upozoravanje svih subjekata koji se bave turističkim djelatnostima", kazao je Muzur i najavio reviziju poslovanja stare turističke zajednice, preuzimanje svega što je ona posjedovala, pa i uposlenika, kao i sistematizaciju radnih mjesta. Predstavnici nove Turističke zajednice KS imali su i prvi zvanični sastanak s članovima Turističke zajednice Tuzlanskog kantona s kojima su razmijenili iskustva i ideje.

Najavili su i osmišljavanje plana rada, promocije i razvoja turizma te otvorili vrata svima koji žele učestvovati u kreiranju brenda Sarajeva. Svoje ideje moguće je poslati putem e-maila [email protected].