Rezultat akcije u KS
59

Inspekcija "ulovila" 14 ilegalnih taksista i prijevoznika, ukupna kazna skoro 10.000 KM

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U više od 100 inspekcijskih kontrola koje se ovih dana intenzivno provode na području Kantona Sarajevo, uključujući područje Međunarodnog aerodorma Sarajevo, a s ciljem suzbijanja nelegalnog taksi i kombi prijevoza putnika, kantonalni saobraćajni inspektori su izdali 20 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 9.500 KM.

"Zbog obavljanja nelegalnog prijevoza putnika kombi vozilima izdato je 14 prekršajnih naloga, dok je šest prekršajnih naloga izdato zbog obavljanja taksi prijevoza bez uključenog taksimetra", objašnjeno je za Klix.ba iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Zbog obavljanja taksi prijevoza vozilima koja ne posjeduju oznaku TA, privremenim oduzimanjem saobraćajne dozvole i registarskih tablica jedno vozilo je isključeno iz saobraćaja.

U postupku nadzora je konstatovano da je u kontrolisanom vozilu instaliran sistem radioveze, kao i uređaj za mjerenje cijene vožnje. S tim u vezi nadležnom sudu je podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, a o svemu je obaviještena i Regulatorna agencija za komunikacije BiH, radi poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti", kažu iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Podsjećamo, akcija je pokrenuta 10. aprila, a tog je dana kantonalna inspekcija blokirala ulazak na dva punkta Međunarodnog aerodroma Sarajevo tako da vozila ilegalnih prijevoznika nisu mogla ni ući u krug aerodroma ni izaći iz njega.

U akciji su pored Inspektorata saobraćajne inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove učestvovali policijski službenici MUP-a KS i Granične policije BiH.