Pojačana kontrola
65

Inspekcija uklonila "prodajno mjesto" kurbana u Sarajevu, prodavač nije imao dozvolu

E. Sk.
U sarajevskom naselju Buća Potok, zbog prodaje kurbana bez veterinarsko-zdravstvene saglasnosti, veterinarska inspekcija je zabranila dalju trgovinu životinjama, koje su odmah vraćene na imanje porijekla.

Vildana Brdarić, glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP) poručila je da će prodavac koji nije pribavio prethodnu saglasnost Ministarstva privrede odmah biti sankcionisan te još jednom apelirala na to da se ne kupuju životinje bez odgovarajuće svjedodžbe nadležnih veterinarskih stanica.

"Od početka sedmice će i kantonalni veterinarski inspektori vršiti svakodnevni nadzor nad prometom životinjana stočnoj pijaci u Bojniku, uz napomenu da se,kako smo i ranije upozoravali, sakupljanje i prodaja životinja može obavljati samo na osnovu prethodne saglasnosti nadležnog ministarstva", kazala je Brdarić.

Također, povodom predstojećeg Kurban-bajrama veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS vrše pojačane inspekcijske nadzore nad provođenjem mjera zdravstvene zaštite životinja, koje su počeli krajem mjeseca aprila.

"Nadzorima su obuhvaćene farme malih i velikih preživara, prijevoznici i stočna pijaca, a u do sada izvršena 142 nadzora kontrolisano je 85 farmi, 51 vozilo u kojem se vrši prijevoz životinja, a izvršeno je i šest nadzora na stočnoj pijaci", navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Akcenat kontrolnih aktivnosti stavljen je na identifikaciju životinja, provođenje obaveznih mjera zdravstvene zaštite, posebno u pogledu bruceloze kod preživara, te kontrolu kretanja. U okviru ovih aktivnosti veterinarska inspekcija je u nadzorima životinja u transportu oduzela 34 ovce, kod kojih je, nakon provedenih pretraga, u dva slučaja potvrđena bruceloza, nakon čega su oboljele životinje eutanaizirane i neškodljivo uklonjene. Iz istog razloga uklonjeno je i 12 goveda pozitivnih na tu bolest.

"Radi visokih temperatura potrebno je osigurati i odgovarajuće uslove u pogledu temperature, higijenske manipulacije životinjama i mesom nakon klanja, kao i hlađenje tokom čuvanja i prijevoza kurbanskog mesa", stoji, između ostalog, u saopćenju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.