Mostar
0

Inspekcija: U slučaju McDonald's sve je urađeno u skladu sa zakonom

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
"Sanitarna inspekcija Grada Mostara reagirala je na zakonom propisan način, a upravne mjere izrečene su na temelju zapisnika i objektivnih rezultata provedenih analiza od strane ovlaštenih ustanova", kazao je danas u Mostaru šef Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara Hilmo Đidelija govoreći o inspekcijskom nadzoru u restoranu McDonald's u Mostaru.

Đidelija je kazao kako je 3. januara Služba za inspekcijske poslove, koja je zaprimila prijavu o trovanju sladoledom i sokom, izvršila inspekcijski pregled u McDonald'su i uzela uzorke spornih namirnica. Kako nalaz nije odgovarao Pravilniku o mikrobiološkim standardima, inspektor je naložio odgovornoj osobi da se sok i sladoled stave izvan prometa.

Uzorci soka i sladoleda koji su u mostarskom McDonald'su uzeti 9. januara, ističe Đidelija, ponovo nisu odgovarali propisanom pravilniku, kao ni uzorak soka od jabuke analiziran nekoliko dana kasnije, prenosi Bljesak.info.

Tada je također zabranjeno njegovo stavljanje u promet. Uzorak salate koja se stavlja u sendviče, uzet 25. februara ove godine, također nije bio ispravan i inspektor je naložio da se salata stavi izvan prometa.

Analize uzoraka obavljali su Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH i Zavod za javno zdravstvo HNK.

Đidelija je istakao kako inspekcija nije zatvorila McDonald's, već da je poduzela zakonom propisane mjere.

Iznošenjem neistinitih informacija, istakli su iz gradske inspekcije, dovodi se u pitanje objektivnost rada inspekcijske službe, a u potpunosti se zanemaruju poduzete mjere inspekcije po osnovu rezultata analiza nadziranih prehrambenih proizvoda, koji mogu utjecati na život i zdravlje građana.

Sanitarna inspektorica Branka Kordić-Udovičić kazala je kako su joj povodom ovog slučaja upućene felefonske prijetnje. Slučaj je prijavila policiji i o tome ne želi govoriti do konačnog završetka istrage.

Inspekcija Grada Mostara, kako je ovom prilikom istaknuto, nije političko tijelo niti je instrument ijedne političke opcije.

"Smatramo da niko nema pravo ignorirati objektivne činjenice i time slati iskrivljenu sliku vrlo stvarnih događaja, koji su imali štetnu posljedicu po život i zdravlje ljudi, a ako se problem ne ukloni, štetne posljedice mogu imati pogubno djelovanje", naglasili su iz Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara, prenosi Bljesak.info.