Kršenje Zakona i Statuta
46

Inspekcija pronašla određene nepravilnosti u radu SPUS-a

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Nakon nedavno provedenih inspekcijskih radnji utvrđeno je da je Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) prekršio nekoliko bitnih odredbi Zakona o studentskom organizovanju na području Kantona Sarajevo i Statuta SPUS-a na nedavno održanoj izbornoj skupštini ovog udruženja.

U svečanoj sali Rektorata UNSA u januaru je održana izborna skupština Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu na kojoj su izabrani predsjednik, njegov zamjenik i predsjednici studentskih komisija.

Međutim, ova izborna skupština bila je najkontroverznija otkako postoji SPUS, a jedan dio kandidata i delegata je čak i napustio salu te su najavljene i žalbe.

Udruženje studenata Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu zajedno s još 12 studentskih asocijacija neposredno po završetku skupštine kantonalnom prosvjetnom inspektoru za visoko obrazovanje Anisu Kriviću uputilo je zahtjev za izvršenje nadzora nad SPUS-om s ciljem dokazivanja navodnih nepravilnosti u radu. Nakon poduzetih inspekcijskih radnji utvrđeno je da je SPUS prekršio dvije odredbe u vezi s izbornom skupštinom održanom početkom ove godine.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Naime, uzmemo li u obzir da je Zakonom o studentskom organizovanju na području Kantona Sarajevo propisan rok za podnošenje kandidatura najkasnije deset dana prije održavanje izbora i da je Statutom propisan rok za podnošenje kandidatura najmanje sedam dana prije održavanja izbora proizilazi da je SPUS povrijedio ove odredbe zakona i Statuta zbog toga što su od posljednjeg dana roka za podnošenje kandidatura do dana održavanja izbora prošla nepuna dva dana.

Nadalje, prethodno spomenutim zakonom propisuje se da članovi biračkih odbora, kandidati na izborima i članovi SPVU-e, odnosno studentskog vijeća SPVU-e s važećim mandatom ne mogu biti i članovi izborne komisije. Inspekcija je utvrdila da je trenutna studentica-prorektorica Rijana Jusufbegović postupila suprotno odredbama Zakona i Statuta iz razloga što je imenovana kao članica izborne komisije, a u trenutku imenovanja bila je članica Izvršnog odbora SPUS-a.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Studentska udruženja UNSA, koja su potpisnici zahtjeva, kantonalnom inspektoru iskazala su nadu da će u skorijem periodu biti otklonjene potvrđene nezakonitosti i da će biti provedeni svi prekršeni članovi Zakona o studentskom organizovanju na području KS i Statuta SPUS-a.

"Svoja prava smo tražili pravnim putem te i na taj način pokazali spremnost i zrelost da gradimo jaku krovnu organizaciju svih studenata Univerziteta u Sarajevu. Pokazali smo kako je uz težak i predan rad moguće mijenjati te ćemo ustrajati na našem putu složni, ohrabreni i jači. Očekujemo da će nadležni postupiti u skladu s ovim aktom i u najboljem interesu svih studenata. Zahvaljujemo vam na podršci i ohrabrenju prethodnih mjeseci", stoji u saopćenju nezadovoljnih asocijacija.