Kanton Sarajevo
44

Inspekcija potvrdila pojavu Q groznice kod teladi u Butmiru, nemaju podatke o zaraženim studentima

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kantonalna uprava za inspekcije poslove Kantona Sarajevo dostavila je odgovor na upit Klix.ba vezan za pojavu Q groznice na poljoprivrednom dobru Butmir.
Kako su iz inspektorata naveli, u jednom slučaju je kod teladi utvrđeno prisustvo gena uzročnika Q groznice.

"Inspektoratu veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS juče je dostavljen Izvještaj o ispitivanju uzoraka organa teladi Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu kod kojih je u jednom slučaju PCR metodom utvrđeno prisustvo gena, uzročnika Q groznice", navodi se u odgovoru.

Također, naveli su da se radi o ispitivanju uzorka teleta čiji je vlasnik PD "Butmir" i da je provedeno u okviru rutinske dijagnostike. Navode i da nemaju informacije o obolijevanju studenata.

Prema informacijama ispitivanje uzorka čiji je vlasnik PD "Butmir" provedeno je u okviru rutinske diferencijalne dijagnostike hepatitisa kod teladi. Napominjemo da u međuvremenu nismo dobili prijave o obolijevanju studenata od strane zdravstvenih ustanova koje su, shodno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, dužne obavijestiti nadležni inspekcijski organ o slučaju potvrde oboljenja od zaraznih bolesti", saopćili su iz Inspekcije.

Inspektorat veterinarske inspekcije je odmah po prijemu navedenih saznanja počeo sa aktivnostima iz svoje nadležnosti koje će uključiti detaljno epizootiološko i epidemiološko istraživanje, s ciljem utvrđivanja relevantnih činjenica i poduzimanja daljih mjera, a o čemu će pravovremeno informisati javnost.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao portal Klix.ba 20-ak studenata Veterinarskog fakulteta Sarajevo se razboljelo, dok je kod četiri studenta potvrđena zaraza Q groznicom, studenti su se nezvanično zarazili prilikom nastave na Poljoprivrednom dobru Butmir.

Dekan Veterinarskog fakulteta Muhamed Smajlović je kazao kako imaju nekoliko slučajeva zaraze kod studenata, ali da je prerano to povezati sa nastavom na PD Butmir.