|

Inspekcija otkrila 33 radnika nacrno na gradilištima u Mostaru i Tuzli

Inspekcija otkrila 33 radnika nacrno na gradilištima u Mostaru i Tuzli
0
F
FENA
21.12.2013. u 14:44
30
komentara
0

dijeljenja
Inspekcija otkrila 33 radnika nacrno na gradilištima u Mostaru i Tuzli
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH izvršili su djelomični inspekcijski nadzor kod poreznih obveznika, investitora i izvođača radova, na osam gradilišta na području Mostara i Tuzle i u toku kontrola zatekli 33 neprijavljena radnika.
Kontrole su izvršene na osnovu obavještajno-istražnih podataka i saznanja o angažovanju neprijavljenih radnika.

Predmetom inspekcijskog nadzora bila je provjera poštivanja odredbi Zakona o doprinosima, Zakona o porezu na dohodak i Zakona o Poreznoj upravi FBiH.

U toku kontrola na četiri gradilišta u Mostaru zatečena su ukupno 23 neprijavljena radnika koje su angažovali investitori, izvođači radova ili njihovi podizvođači – kooperant,i i to: "Tempo-Vranica"d.d. Mostar, "Dvor" d.o.o Mostar, "MIP" d.o.o Mostar, "Građevinar" d.o.o Mostar, "Color servis" d.o.o Mostar, "Marmex" d.o.o. Sarajevo.

U ukupnom broju neprijavljenih radnika koji su zatečeni na području Mostara je i pet radnika firme "Tempo-Vranica" Metković, koji su u toku kontrole tvrdili da u toj firmi imaju riješen radno-pravni status.

U Tuzli je na četiri gradilišta u toku kontrola zatečeno 10 neprijavljenih radnika koje su angažovali investitori, izvođači radova ili njihovi podizvođači– kooperanti i to: „Tom-Cat“ d.o.o Tuzla, "Elektroenergetik" d.o.o Tuzla, "Mototehna" d.o.o Tuzla, "Malta Ing" d.o.o Kalesija i "Ken-Ham" d.o.o Tuzla.

Kod izvođača radova kod kojih su zatečeni neprijavljeni radnici nadležni kantonalni porezni uredi izvršit će cjelovite kontrole i zbog utvrđenih nepravilnosti izreći sakncije.

Porezna uprava Federacije BiH će i u narednom periodu nastaviti sa svojim aktivnostima na povećanju porezne discipline i naplate javnih prihoda, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.
Prijavi grešku


Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...