{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inspekcija otkrila 33 radnika nacrno na gradilištima u Mostaru i Tuzli

F
21.12.2013. u 14:44
0
30
Inspekcija otkrila 33 radnika nacrno na gradilištima u Mostaru i Tuzli
0
Inspekcija otkrila 33 radnika nacrno na gradilištima u Mostaru i Tuzli
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH izvršili su djelomični inspekcijski nadzor kod poreznih obveznika, investitora i izvođača radova, na osam gradilišta na području Mostara i Tuzle i u toku kontrola zatekli 33 neprijavljena radnika.
Kontrole su izvršene na osnovu obavještajno-istražnih podataka i saznanja o angažovanju neprijavljenih radnika.

Predmetom inspekcijskog nadzora bila je provjera poštivanja odredbi Zakona o doprinosima, Zakona o porezu na dohodak i Zakona o Poreznoj upravi FBiH.

U toku kontrola na četiri gradilišta u Mostaru zatečena su ukupno 23 neprijavljena radnika koje su angažovali investitori, izvođači radova ili njihovi podizvođači – kooperant,i i to: "Tempo-Vranica"d.d. Mostar, "Dvor" d.o.o Mostar, "MIP" d.o.o Mostar, "Građevinar" d.o.o Mostar, "Color servis" d.o.o Mostar, "Marmex" d.o.o. Sarajevo.

U ukupnom broju neprijavljenih radnika koji su zatečeni na području Mostara je i pet radnika firme "Tempo-Vranica" Metković, koji su u toku kontrole tvrdili da u toj firmi imaju riješen radno-pravni status.

U Tuzli je na četiri gradilišta u toku kontrola zatečeno 10 neprijavljenih radnika koje su angažovali investitori, izvođači radova ili njihovi podizvođači– kooperanti i to: „Tom-Cat“ d.o.o Tuzla, "Elektroenergetik" d.o.o Tuzla, "Mototehna" d.o.o Tuzla, "Malta Ing" d.o.o Kalesija i "Ken-Ham" d.o.o Tuzla.

Kod izvođača radova kod kojih su zatečeni neprijavljeni radnici nadležni kantonalni porezni uredi izvršit će cjelovite kontrole i zbog utvrđenih nepravilnosti izreći sakncije.

Porezna uprava Federacije BiH će i u narednom periodu nastaviti sa svojim aktivnostima na povećanju porezne discipline i naplate javnih prihoda, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: