BiH
0

Inspekcija naredila zatvaranje nargila barova u Sarajevu, više od 500 ljudi može ostati bez posla

Piše: M. N.
Foto: EPA
Foto: EPA
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo izdala je Rješenja nargila barovima na području ovog kantona da moraju ukloniti nargile iz svojih ugostiteljskih objekata i ponude jer ova djelatnost nije navedena u njihovim rješenjima za rad. Rok za izvršenje odluke je 30 dana.

Problem je što je nargila primarna djelatnost nargila barova i uklanjanjem istih vlasnici bi bila na velikom gubitku, a radnici bi ostali bez posla. Samo na području KS postoji 110 nargila barova i u njima je zaposleno više od 500 ljudi. Da bude veći apsurd, Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti uopće ne poznaje nargilu ni kao djelatnost niti kao pojam, ali vlasnici ovih kafića plaćaju porez za prodaju ove usluge, te enormno visoke akcize na duhan.

"U Rješenju inspekcije se kaže kako žele ukinuti nargila barove jer nema djelatnosti u našim rješenjima za rad, a nema je nigdje u zakonu. Mi pristajemo da se odrede zakonski uvjeti - naprimjer da ima posebna ventilacija, da maloljetnici ne smiju pušiti nargilu i kada se to ispuni da izađe specijalna komisija koja utvrdi možemo li raditi ili ne. Ovako su samo došli i rekli da se ukida, a nemaju zakonskog osnova", rekao nam je predstavnik svih 110 nargila barova u KS, koji je želio ostati anoniman.

Istakao je kako KS podržava poslodavce raznim poticajima, ali da su nameti države veliki, pa tako za 200 grama rezanog duhana plaćaju akcize od 89 KM iako je to visina akcize na jedan kilogram.

"Računaju nam težinu posude i aromatsku smjesu koja je tečna. Na samom pakovanju od 750 grama piše kako je unutra 200 grama rezanog duhana, ali mi plaćamo akcizu kao da je u njoj kilogram. Ovako nas koče da uzimamo bolji duhan i arome", istakao je.

Na komentare o tome da je nargila i nezdrava, kazao je kako su svi nargila barovi morali dati uzroke duhana i aroma sanitarnoj inspekciji koja izvršila analizu i utvrđeno je da u sadržaju nema ništa štetno. Ekipa portala Klix.b imala je uvid u dokumente sanitarne inspekcije koji dokazuju rečeno.

"Ne dajemo nargilu maloljetnim osobama, a punoljetne osobe same donose odluku, niko nikoga ne prisiljava. Ja je pušim 13 godina i ništa mi nikada nije bilo. Ali ako je nargila štetna i treba se ukinuti, šta je onda s alkoholom, cigaretama itd", istakao je.

Na Rješenje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS imaju pravo žalbe u roku od osam dana, ali to ne odlaže izvršenje ove odluke. Također, za žalbu moraju platiti 15 KM takse.

"Na osnovu člana 200. Zakona u upravnom postupku i člana 60. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, tržišno-turistički inspektor Kantonalne uprave za inspekcije poslove KS donosi Rješenje: Nalaže se (ima i prezime vlasnika i objekta) u kojem obavlja ugostiteljsku djelatnost da u dostavljenom roku postupi u skladu sa odredbama ... Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, a koji se odnosi na ugostiteljske djelatnosti propisane u predmetu poslovanja rješenjem za rad (broj rješenja) Službe za privrede Općine Stari Grad Sarajevo, za vrstu ugostiteljske djelatnosti caffe bar, a u šta ne spada pripremanje smjese za nargile i usluživanje gostiju nargilama. Rok za izvršenje ovog rješenja je 30 dana od prijema ovog rješenja", navodi se između ostalog u Rješenju inspekcije.

Vlasnici nargila barova svakako će uložiti žalbu, a zamolili su vlasti KS da nađu rješenje za ovaj problem i urade izmjene zakona kako bi se i ova djelatnost uvrstila i ne bi prolazili ponovo kroz ovu noćnu moru.

"Ukoliko dođe do izvršenja ovog rješenja, mi ćemo morati zatvoriti objekte jer ne želimo prodavati alkohol. Samim time više od 500 radnika, od kojih većina izdržava svoje četveročlane porodice, majke, sestre, očeve i braću, ostat će na ulici i bez ikakvih primanja", kazao nam je predstavnik nargila barova u KS.