BiH
133

Inspekcija KS: Građani se žalili na rad nargila barova, potrebno zakonski regulisati ovu oblast

Piše: M. N.
Foto: AFP
Foto: AFP
Tržišno-turistički inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS vršili su tokom ovog mjeseca nadzore u nargila barovima na području Starog Grada i Novog Sarajeva zbog učestale prijave na njihov rad koje su vršili nezadovoljni građani kao i općinski organi na čijem području rade, rečeno je za Klix.ba u Kantonalnoj upravio za inspekcijske poslove KS.

"Kako je utvrđeno da kontrolisani objekti posluju na osnovu rješenja općina kao ugostiteljski objekti, a da prema istima nisu registrovani za pripremanje smjese za nargile i usluživanje gostiju nargilama, naređeno im je da poslovanje usklade sa odredbama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH. Uz napomenu da ćemo se zvaničnim saopćenjem za javnost oglasiti početkom sedmice, podsjećamo i da su sanitarni inspektora KUIP-a već ranije upozoravali da je neophodno donijeti propise za upotrebu nargile, kako bi se zaštitilo zdravlje stanovništva, posebno mladih, koji je najviše konzumiraju", kazala nam je Vildana Bosno, stručna saradnica za informisanje u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Posjetimo, nargila barovi u ove dvije općine dobili su rješenja prema kojem imaju 30 dana da izbace nargile iz upotrebe i ponude, u protivnom bit će zatvoreni. To otežava situaciju vlasnicima jer je nargila primarna djelatnost kojom se bave. Problem je i taj što Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti uopće ne poznaje nargilu ni kao djelatnost niti kao pojam, a vlasnici kafića plaćaju porez za prodaju ove usluge, te akcize na duhan.

Vlasnici 110 nargila barova iz KS zamolili su Vladu i Skupštinu KS da pronađu rješenje za ovaj problem kako više od 500 osoba ne bi ostalo bez posla.