Kraj trakavice?
78

Inspekcija naložila Škrijelju da imenuje Čavaljugu za dekanesu Medicinskog fakulteta

M. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prosvjetni inspektor za visoko obrazovanje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo naložio je rektoru Univerziteta u Sarajevu Rifatu Škrijelju da u roku od sedam dana potpiše odluku o izboru Semre Čavaljuge na mjesto dekanese Medicinskog fakulteta.

Još u maju ove godine Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Sarajevo utvrdila je da je Upravni odbor prijevremeno razriješio funkcije dekanesu Semru Čavaljuga po prijedlogu neovlaštene osobe te da odluka rektora o suspenziji Čavaljuge, kojom se predlaže njeno prijevremeno razrješenje, nema uporište u Zakonu i Statutu Univerziteta u Sarajevu.

Također je tada utvrđeno kako odluka o imenovanju Čavaljuge za vršiteljicu dužnosti dekanese Medicinskog fakulteta nije donesena suprotno odredbama Zakona o visokom obrazovanju te da rektor Univerziteta nije imao osnove za poništenje odluke.

Podsjećamo, Škrijelj je 13. novembra 2018. donio odluku o suspenziji Čavaljuge te je naložio Nastavno-naučnom vijeću Medicinskog fakulteta UNSA da u roku od sedam dana imenuje novog vršitelja dužnosti dekana.