BiH
208

Inkluzivni kutak: Mjesto koje ublažava stigme i potiče na prihvatanje različitosti

Klix.ba
(Foto: Damir Hajdarbašić)
Zahvaljujući podršci USAID-a u BiH 12. Kid's Festivalu otvoren je Inkluzivni kutak koji je do 16. juna od 12 do 17 sati otvoren na platou Skenderija i ima za cilj pružanje jednakih mogućnosti svoj djeci da učestvuju u najvećoj dječijoj manifestaciji u BiH.

"Potreba organizacije jednog ovakvog kutka postoji odavno, ali zahvaljujući podršci USAID-a, organizacijom Inkluzivnog kutka dajemo jednaku priliku djeci sa poteškoćama kao i njihovim porodicama da učestvuju u ovoj manifestaciji što prije nije bio slučaj jer nije postojalo mjesto koje je bilo prilagođeno potrebama djece sa poteškoćama u razvoju", kazala je Ines Kavalec, predsjednica Udruženja "Dajte nam šansu", koje je i organizator Inkluzivnog kutka na 12. Kid's Festivalu.

Prema njenim riječima, ovaj kutak je kreiran sa ciljem osnaživanja i uključivanja porodica u Kid's Festival te pružanja jednake prilike svoj djeci da se druže sa drugom djecom kako bi se podigao nivo tolerancije i prihvatanja različitosti. Riječ "inkluzivno" u ovom slučaju se ne odnosi na djecu sa poteškoćama u razvoju već na svu djecu, s obzirom na to je ovaj kutak jedna vrsta nekonvencionalnog obrazovanja kreiran sa namjerom da stvori mjesto u kojem će ostala djeca imati priliku družiti se sa djecom koja su različita od njih te naučiti kako prihvatiti različitosti, istovremeno obogaćujući svoja poznanstva.

"Naš cilj je da ostale članove društva činimo boljim osobama, da razbijemo i ublažimo stigme koje postoje prema djeci sa poteškoćama u razvoju te da pozitivnom praksom drugoj djeci pokažemo da i dijete sa poteškoćama u razvoju može i treba biti njihov drug", dodala je Kavalec.

Napori USAID-a u BIH kao jednog od glavnih partnera 12. Kid's Festivala usmjereni su i na kreiranje tima odgovornog za inkluziju djece.

"U Inkluzivnom kutku svakodnevno rade osobe koje su specijalizirane za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju. Svakim danom rade educirani volonteri koji su usko specijalizirani za rad sa djecom te defektolog koji nadgleda taj rad uz potreban medicinski nadzor", naglasila je Ines.

Slogan ovogodišnjeg Inkluzivnog kutka za djecu je "Sretno djetinjstvo za svu djecu", koje je, prema riječima Ines Kavalec, najvažnija dob za razvoj zdrave ličnosti te je cilj ovog kutka da im se to i omogući. Kutak je mjesto gdje sva djeca mogu izraziti svoju kreativnost i maštu i u kojem se djeca sa poteškoćama u razvoju osjećaju ravnopravno s obzirom na to da svako dijete ima svog asistenta koji mu pomaže da učestvuje u svim sadržajima kutka poput kreativnih radionica, muzičkog kutka, sportskog kutka, te igrama na podu.

"Želimo pokazati da i djeca sa invaliditetom mogu igrati košarku, mogu svirati te se ravnopravno igrati sa ostalom djecom", istakla je predsjednica Udruženja "Dajte nam šansu".

Akcenat Inkluzivnog kutka je na prihvatanju različitosti te ublažavanju stigme koja je usmjerena na to da ako neko ne govori ili ne hoda ili neko ko ne izražava emocije ne može biti ravnopravan član društva. Sa svojom misijom usmjerenom na bolju socijalnu inkluziju te prihvatanje različitosti, Inkluzivni kutak je zasigurno mjesto za bolju socijalizaciju i snažniju inkluziju sve djece u BIH koje im pruža mogućnost za sretno djetinjstvo i budućnost kakvu oni žele.