{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Inkluzivni dan" u Sarajevu: Svi se smijemo, ali različito

3.10.2015. u 16:23
243
4
"Inkluzivni dan" u Sarajevu: Svi se smijemo, ali različito
243
Svečanim programom učenika i učenica Srednjoškolskog centra Hadžići održanim na Trgu djece Sarajeva, u okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Vijeća Evrope pod nazivom "Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju" u jugoistočnoj Evropi, obilježen je Inkluzivni dan.
Istovremeno, pored Sarajeva, sličan događaj koji ima za cilj podizanje svijesti javnosti o inkluzivnom obrazovanju, održan je i u Tirani, Prištini, Skoplju, Podgorici, Beogradu i Zagrebu pod motom "Svi se smijemo, ali različito".

Srednjoškolski centar Hadžići jedna je od 49 škola iz 48 gradova odabranih da budu pilot-škola ovog regionalnog programa koji zajedno podržavaju Evropska unija i Vijeće Evrope. Nakon tri godine iskustva u provedbi inkluzivnog obrazovanja, odnosno uključivanja sve djece u nastavno-odgojni proces, svojim programom djeca su danas dokazala da je ova vrsta obrazovanja preduvjet za inkluzivno društvo i da je moguća u praksi.

"Nadamo se da će naše pozitivno iskustvo poslužiti kao primjer drugim školama i stvoriti preduslov za podršku kreiranja politika u uvođenje inkluzivnog obrazovanja u redovni nastavni proces", izjavio je Misim Gegić, direktor ove odgojno-obrazovne ustanove, ističući važnost koju je ovaj projekat imao za formiranje nastavničke mreže škola i nastavnika, koji su kroz studijska putovanja i seminare, razmijenili iskustva sa svojim kolegama i to ne samo iz naše regije već i iz nekih zemalja Zapadne Evrope.

Građanima i građankama Sarajeva, učenici Srednjoškolskog centra Hadžići predstavili su se muzičkim i plesnim numerama, uključujući i nastup Kulturno-umjetničkog društva iz Hadžića, monologom te recitalom pod nazivom "Nađi vrijeme da budeš sretan".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: