BiH
183

Inicijativu SPUS-a podržali su Ministarstvo obrazovanja KS i Islamska zajednica u BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i Islamska zajednicaa u BiH podržali su inicijativu Studentskog parlamenta (SPUS) o neodržavanju predavanja i ispitnih rokova na fakultetima UNSA-e petkom zbog klanjanja džuma-namaza koju je danas usvojio i Senat Univerziteta Sarajevo.

SPUS se obratio Ministarstvu za obrazovanje KS (MONKS) koje je navelo članove Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH u kojima se, između ostalog, navodi da se svakom čovjeku garantira pravo na slobodu svijesti i vjere, te je podržalo ovu inicijativu.

"Polazeći od činjenice da je džuma-namaz vjerska obaveza koja se obavlja isključivo petkom, odnosno precizno utvrđenog dana i u precizno određenom vremenskom terminu te da se izvršenje takve obaveze ne može vremenski odgoditi, pomjeriti, nadoknaditi niti izvršiti posredstvom druge osobe, cijenimo da bi realizacija nastavno-naučnog procesa (prije svega predavanja i ispiti) na visokoškolskoj ustanovi koja ne bi uvažila ovu vjersku obavezu mogla za posljedicu imati uskraćivanje nesmetanog uživanja proklamiranog osnovnog ljudskog prava na slobodu savjesti i vjere prema Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih slobdoa, ostalih međunarodnih konvencija, deklaracija te pozitivnih zakonskih propisa u BiH" navodi se u Mišljenju MONKS-a.

Također, ovo ministarstvo smatra da eventualno donošenje odluke/zaključka/preporuke Senata UNSA "za neodržavanje nastave u vrijeme džuma-namaza, odnosno usklađivanje dobijanja nastavnog procesa na način da se omogući izvršenje ove vjerske obaveze, ne bi bilo u suprotnosti s Ustavom, Zakonom o visokom obrazovanju i ostalim pozitivno-pravnim propisima u KS".

Iz Islamske zajednice u BiH kazali su SPUS-u kako su svjesni ozbiljnosti ovog problema i da daju punu podršku ovoj inicijativi jer su, kako kažu, dosadašnjom praksom bila ugrožena jedino vjerska prava muslimana.

"Svjesni smo ozbiljnosti ovog problema kao i određenog nerazumijevanja potreba i prava studenata koji prakticiraju osnovne propise svoje vjere što je očigledno kršenje svih konvencija i deklaracija o ljudskim pravima koje garantuju slobodu religije i njenog prakticiranja. Džuma nam je stroga vjerska obaveza i kur'anski imperativ svakom punoljetnom muslimanu. Stoga dajemo punu podršku vašoj inicijativi i cijenimo vaš radi i zalaganje za vjerska prava muslimana jer su dosadašnjom praksom jedino njihova prava ugrožena", stoji u odgovoru SPUS-u.

Podsjetimo, Senat Univerziteta Sarajevo na današnjoj sjednici usvojio je inicijativu Studentskog parlamenta (SPUS) o neodržavanju predavanja i ispitnih rokova na fakultetima UNSA-e petkom zbog klanjanja džuma-namaza. Pri planiranju akademske godine vodit će se računa i o terminima centralnih sedmičnih molitvi pripadnika katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti, kao i ostalih vjerskih zajednica.