Historija i mi
57

Inicijative koje su u startu osuđene na propast: Zašto je odbijen prijedlog SDP-a za promjenu naziva sarajevskih ulica

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Postoje inicijative koje se cirkularno pokreću i vrte u parlamentarnim krugovima tačno u određenim trenucima. Takva je i jučer upućena u Skupštini Kantona Sarajevo, a odnosila se na promjenu naziva nekih sarajevskih ulica.

Inicijativu je podnio SDP, a suština ideje je da se određeni nazivi ulica u Sarajevu promijene, da se ukinu imena data po određenim ličnostima koje su bile dio fašističkih struktura u Drugom svjetskom ratu, na bilo koji način, a da se vrate imena ulica nekih antifašista.

SDP prije svega potencira ukidanje naziva ulica ili ustanova nazvanih po Mustafi Buduladžiću, Enveru Čolakoviću, Aliji Nametku i mnogim drugim. Inicijativa nije dobila dovoljan broj glasova u Skupštini i za sada je odbijena. A zašto nešto takvo u trenutnim političkim okolnostima nema šanse da prođe?

Odbijanje ovakvih ideja odraz je prije svega neprirodnih koalicija i generalno saradnje političkih stranaka. SDP-ovu namjeru podržali su Naša stranka i samostalni zastupnici koji su ljevičari ili "naginju" ljevici te Demokratska fronta, stranka s lijevog bloka, a koja je dio vlasti.

S druge strane, suzdržani su bili zastupnici SDA, koja je vlast, i Naroda i pravde, što je opozicija u Kantonu Sarajevo. Dakle, u samom odnosu prema inicijativi vidljivo je ukrštanje stranaka bez obzira na koaliciju, jer se radi o ideološkim pitanjima koja se opet prelamaju kroz stav i poziciju sranke u očima birača. U ovom slučaju sve stranke su se o ovom pitanju odnosile šablonski, reklo bi se po definiciji svoje provenijencije.

Opozicioni NiP dio je tzv. Četvorke i svoje birače traži u političkom spektru centra i desno od centra, isto kao i vladajuća SDA. NiP je u partnerskom odnosu s Našom strankom i SDP-om koje su ljevičarske stranke. Zajednički interes su našli u činjenici da žele SDA maknuti s vlasti, a prioritet im je borba protiv korupcije, nepotizma i slično. Ideološke razlike za sada žele ostaviti po strani pa je i odnos ovih stranaka spram SDP-ove inicijative i različit i pokazuje unaprijed zbog čega su u ovom trenutku takvi prijedlozi inicijative besmisleni.

S druge strane, dio vlasti su SDA, koja je suzdržana o inicijativi da se mijenjaju nazivi ulica, te ljevičarski DF. Ta stranka u svim pitanjima sarađuje i zajednički tvori vlast sa SDA, ali su o SDP-ovoj inicijativi glasali onako kako se i očekivalo, a to je shodno očekivanju svojih birača.

DF, iako ima mnogo zamjerki na račun SDP-a, jučer je podržao spomenutu inicijativu. DF je fokus kritike usmjerio na NiP koji predstavljaju kao "radikalnu desnicu" i to je matrica na kojoj je očito da će DF insistirati. Ipak, DF ne komentira zbog čega naprimjer ni njihov koalicioni partner SDA nije podržao inicijativu.

Dakle spomenuti koalicioni miks i prioriteti koji su povezali ta dva politička bloka, ma koliko bili neprirodni, dokazao je zbog čega su ovakve inicijative, u trenutnim političkim okolnostima samo uzaludni pokušaj, uz uvažavanje legitimiteta takvog zahtjeva.

Stavljanje ovakvih i sličnih inicijativa u mjesecima pred izbore može se definitivno očekivati i u narednom periodu. To je isprobana taktika razbuđivanja birača na koje se cilja. A interesno povezivanje stranaka u cilju borbe protiv korupcije, kriminala, u cilju projekata i slično čekat će neko mirnije političko more.