|

Inicijativa za uspostavu partnerstva u više oblasti između Osla i Sarajeva

Inicijativa za uspostavu partnerstva u više oblasti između Osla i Sarajeva
163
F
FENA
23.5.2019. u 16:25
21
komentara
163

dijeljenja
Inicijativa za uspostavu partnerstva u više oblasti između Osla i Sarajeva
Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka i ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj Nedim Makarević susreli su se danas u Oslu sa gradonačelnicom tog grada Marianne Borgen, te razgovarali o višestrukim mogućnostima saradnje glavnih gradova dvije zemlje.
Tokom razgovora u Radhuset – Gradskoj vijećinici u Oslu, gdje se inače dodjeljuje Nobelova nagrada, ukazano je na visok nivo bilateralnih odnosa između ove dvije zemlje te na odličnu integraciju bh. iseljenika u Norveškoj.

Gradonačelnik Skaka je istakao da glavni grad BiH, u skladu sa planovima, intenzivno radi na podizanju nivoa međunarodne saradnje i to, posebno, sa glavnim gradovima prijateljskih država.

"Norvešku i Oslo smatramo svojim istinskim prijateljima. Postoji mnogo oblasti u kojima uža saradnja između gradova Sarajeva i Osla može značajno doprinijeti i osnažiti tradicionalno prijateljstvo između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške. Uspostavljanje partnerskih odnosa bi stvorilo okvir za konkretnu saradnju u područjima kulture, sporta, obrazovanja, turizma, te posebno u oblasti zaštite i očuvanja okoliša", rekao je gradonačelnik Skaka.

Ambasador Makarević je ukazao na to da je ova ideja ponikla na susretu sa gradonačelnikom Skakom prošle godine u Sarajevu te postoji bezbroj mogućnosti za saradnju u obostranom interesu.

"Oslo je jedan od najuređenijih gradova u svijetu. Sa druge strane, Sarajevo ima posebne čari te je za očekivati da će se norveškim prijateljima svidjeti nas glavni grad, njegove svojevrsne posebnosti i mogućnosti koje pruža", poručio je ambasador Makarević.

Nakon susreta sa gradonačelnicom, delegacija je posjetila Ambasadu BiH u Norveškoj gdje je održan radni sastanak sa predstavnicima bh. iseljenika. Razgovarano je o ideji za realizaciju projekata kako bi Sarajevo postala zelena prijestolnica Evrope, što je titula koju Oslo već posjeduje.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...