Uputili pismo Ashtonovoj
0

Inicijativa za novu akciju traži zaštitu vladavine prava

FENA
lanovi Inicijative za novu akciju - Odbor za promjenu stanja u BiH uputili su pismo visokoj predstavnici EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton u kojoj upozoravaju da pojedine snage u BiH pokušavaju derogirati državu BiH i izvršiti "tihu" reviziju Dejtonskog sporazuma.
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Članovi Inicijative za novu akciju - Odbor za promjenu stanja u BiH uputili su pismo visokoj predstavnici EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton u kojoj upozoravaju da pojedine snage u BiH pokušavaju derogirati državu BiH i izvršiti "tihu" reviziju Dejtonskog sporazuma.

Inicijativa je mišljenja da su, što je i navedeno u pismu Ashton, integrativni procesi u BiH zaustavljeni te da se entiteti pojavljuju kao segmenti s kojima se pregovara za članstvo u EU, umjesto države BiH. Upozorava se i na činjenicu da institucije EU pospješuju negativne trendove u BiH.

Članica Inicijative Lamija Tanović u cijelosti je danas na konferenciji za medije u Sarajevu pročitala to pismo, akcentirajući pitanje evropskih pretpristupnih fondova planiranih za ovu godinu u iznosu od 96 miliona eura za čiju realizaciju "Evropska komisija zahtijeva od BiH kršenje zakona radi udovoljavanja lobiranju pojedinih političkih grupacija iz RS-a".

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Ona navodi da je Delegacija Evropske komisije u BiH ultimativno tražila izmjenu liste već usaglašenih projekata za tu pomoć jer je neosnovano osporava entitet RS.

Haris Silajdžić, također član Inicijative, govorio je o dijelu pisma u kojem se Ashton upozorava na pitanje državne imovine, pozivajući se na Sporazum o pitanjima sukcesije bivše SFRJ koji je u primjeni od 2004. godine.

"Prema tom sporazumu, BiH je vlasnik jednog dijela imovine koji se nalazi na njenoj teritoriji. Sada postoje intencije da se taj Sporazum promijeni. Međutim, to je uređena materija i o tome se nema više šta dogovarati. Predlaže se da 24 lokacije budu uknjižene na BiH dok to bude potrebno, pa da se zatim vrate entitetima. Međutim, entiteti ne mogu biti vlasnici te imovine", istaknuo je Silajdžić.

Kao dobar primjer poštivanja spomenutog sporazuma naveo je kasarnu "Maršalka", koju je BiH prenijela u vlasništvo SAD-a nakon što je prvo uknjižena na državu BiH, a parlament BiH donio odluku da se ta imovina može prodati.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
"Ovdje je cilj unutrašnja sukcesija BiH i povlačenje granica unutar države. Vakuum i anarhija se prave ukoliko se ne poštuje vladavina prava", zaključio je Silajdžić.

Rečeno je da državna imovina čini 54 posto ukupne teritorije BiH, od čega su oko 70 posto šume, te oko 10 posto poljoprivredno zemljište, dok procent od 20 posto pripada privatnoj imovini građana BiH.