Pokušaj HDZ-a BiH
389

Inicijativa o proglašenju Komšića nepoželjnim u Prozoru nije ušla ni na dnevni red

Piše: R. D.
Današnja, 21. sjednica Općinskog vijeća Prozor-Rame obilježena je prijedlogom HDZ-ovog vijećnika Stipe Ćališa da se na dnevni red uvrsti tačka o proglašenju Željka Komšića nepoželjnom osobom. Prijedlog je dobio samo šest od potrebnih 11 glasova i nije uvršten u dnevni red.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je Esad Dželilović, predsjedavajući Općinskog vijeća, kazavši da nije traženo pojedinačno izjašnjavanje te se ne može kazati ko je od općinskih vijećnika glasao za, a ko protiv da Vijeće uvrsti i ovu tačku na svoj današnji dnevni red.

Prozor je jedna od onih općina s hrvatskom većinom u kojoj HDZ BiH nije na vlasti. Načelnik općine je Jozo Ivančević iz HDZ 1990. Općinsko vijeće sastavljeno je od 21 vijećnika, a Devedesetka broji osam vijećnika. Toliko ima i HDZ BiH, tri vijećnika ima SDA, a dva Lista za Prozor.

Podsjećamo, izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izazvao je pravu buru negodovanja u hercegovačkim i srednjebosanskim općinama s hrvatskom većinom. Načelnici su redom saopštavali da je Komšić "persona non grata" u njihovim sredinama, da bi pismo sličnog sadržaja potpisali i premijeri četiri kantona.