BiH
13

Inicijativa Bošnjaka Jajca: U obrazovnom sistemu se moraju prepoznati drugi, a ne samo Hrvati

Klix.ba
Jajce
Jajce
Ugledni jajački Bošnjaci iz političkog, kulturnog, vjerskog i obrazovnog života, nevladinog sektora i drugih segmenata života, sa skupa održanog 26. marta 2017. godine donijeli su niz zaključaka vezanih za obrazovni problem u gradu.

Prvenstveno, stoji u saopćenju inicijative Bošnjaka Jajca, Bošnjaci grada su protiv podjela i segregacije po bilo kom osnovu, a posebno kada se radi o djeci učenicima.

"Trenutno stanje u srednjoškolskom obrazovanju ne zadovoljava obrazovne i nacionalne interese Bošnjaka u Jajcu zbog činjenice da se primjenjuje nastavni plan i program susjedne zemlje, a da se o našoj domovini tek usputno uči, te da je jedini zvaničan jezik u tim školama hrvatski“, drugi je zaključak Inicijative.

Predstavnici Bošnjaka Jajca također najoštrije osuđuju nastojanje pojedinaca i grupa da po svaku cijenu sadašnje stanje u srednjoškolskom obrazovanju u Jajcu prikažu kao idealno i realno prihvatljivo za sve učenike, kao stanje koje nije potrebno mijenjati, zanemarujući time činjenicu da je bošnjački narod takvim sistemom zapostavljen i diskriminisan.

"Zahtjevamo da se u postojećem obrazovnom sistemu u Jajcu prepoznaju i drugi narodi mimo hrvatskog, te im se omogući da zadovolje nacionalne potrebe kroz taj sistem, bez da se ugrožavaju drugi i drugačiji. To je moguće učiniti implementacijom zajedničkog nastavnog plana i programa, a prema odredbama Okvirnog zakona o srednjem obrazovanju i drugih pozitivnih propisa u ovoj oblasti", stoji u saopćenju.

Iz Inicijative kažu kako unsistiraju da se školski službeni dokumenti u Jajcu štampaju sa državnim obilježjima, bez ikakvih nacionalnih, te time spriječi diskriminacija bilo kojeg naroda.

"Formiranje 'treće', mještovite srednje škole u Jajcu nije zahtjev Bošnjaka u Jajcu, ali prihvatamo i takvo rješenje koje će nam omogućiti ostvarivanje prava, nakon gotovo dvadeset godina razumijevanja, trpljenja, strpljivostii borbe da se izbjegna segregacija u obrazovnom sistemu.

Pozivamo Bošnjake da pažljivo prate aktivnosti i uzmu učešće u borbi za ravnopravnost naše djece i kreiranju njihove budućnosti.

Pozivamo više nivoe vlasti, predstavnike međunarodne zajednice, nevladinih organizacija, vjerskih i kulturnih institucija i medije, da realno i objektivno sagledaju prošlost i aktuelno stanje u obrazovanom sektoru u Jajcu, te na realnim osnovama zauzmu stavove koji će biti usmjereni ka jednakopravnosti i kvalitetnijim uslovima školovanja svih sadašnjih i budućih učenika srednjih škola u našem gradu", stoji između ostalog u saopćenju Inicijative Bošnjaka Jajca.