BiH
10

Ingrid Deltenre, generalna direktorica EBU-a, pisala Martinu Schulzu: Ne dopustiti gašenje BHRT-a

Klix.ba
Generalna direktorica Evropske radiodifuzne unije Ingrid Deltenre uputila je pismo predsjedniku Evropskog parlamenta Martinu Schulzu u kojem se, između ostalog, osvrnula na činjenicu da su upravne strukture BHRT-a bile prinuđene donijeti odluku o privremenoj obustavi emitovanja programa i produkcije 30. juna. Ured generalne direktorice EBU-a pomenuto pismo proslijedio je i BHRT-u. Pismo prenosimo u cijelosti.

"Vaš govor na ceremoniji dodjele nagrade za medijsko izvještavanje u oblasti integracije i kulturalne raznovrsnosti u Evropi (CIVIS) prije nekoliko sedmica ohrabrio me je da Vam uputim ovo pismo. Ja vodim Evropsku radiodifuznu uniju – najveću svjetsku mrežu javnih medijskih servisa sa 73 člana iz 56 zemalja.

Godina 2016. nije bila godina izazova samo za Evropsku uniju. Primijetili smo, također, zabrinjavajući razvoj događaja kada je riječ o nezavisnosti, raznolikosti i kvalitetu medija u mnogim zemljama. Počelo je u Poljskoj, gdje je medijsko regulativno tijelo izgubilo svoju nezavisnost i javne medije dovelo pod vladinu kontrolu. Isto se desilo u Hrvatskoj. U Rumuniji je javni emiter gotovo pred kolapsom i želim da Vas informišem i o prijetnji od alarmirajućeg kolapsa Javnog servisa emitovanja u Bosni i Hercegovini čija je uloga da doprinese socijalnoj koheziji zemlje.

Šokirani smo saznanjem da je Upravni odbor Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine (BHRT) odlučio da obustavi emitovanje 30. juna ove godine. Ukoliko BHRT zaista obustavi emitovanje, to bi bio, osim u slučaju Grčke, samo drugi put da jedan javni medijski servis u Evropi bude prisiljen da prekine emitovanje i BiH bi bila jedina u Evropi bez javnog emitera.

Za neupućene može izgledati da jedino javni emiteri imaju problema, međutim to nije tačno. U ovim zemljama komercijalni mediji su često u vlasništvu bogatih privrednika koji zavise od poslovnih ugovora sa samom vladom. Mnogi printani mediji u velikoj mjeri zavise od marketinškog oglašavanja vladinog sektora. To je razlog zašto je mnogo više stvari na kocki.

Ovakav razvoj događaja loš je za demokratiju, društvo, ekonomiju i za kulturu značajnog broja zemalja zato što postoji jaka uzročno-posljedična veza između slobode medija i kvaliteta demokratskih institucija, te ekonomskog uspjeha zemlje. To je razlog zbog kojeg Vam pišem.

Amsterdamski sporazum jasno naglašava da je sistem javnog emitovanja direktno povezan s demokratskim, socijalnim i kulturalnim potrebama svakog društva, kao i neophodnost očuvanja medijskog pluralizma.

Evropskim standardima javnog emitovanja, prihvaćenim od Komiteta ministara Savjeta Evrope, predviđeno je da svaka zemlja članica obezbijedi odgovarajuće i sigurno finansiranje javnog medijskog servisa. U svojim preporukama o upravljanju javnim medijskim servisom iz 2012. godine, Komitet ministara podsjeća države članice na njihovu odgovornost da obezbijede finansiranje koje će zadovoljiti ulogu i zadaću javnih medijskih servisa, uključujući i osiguranje zadovoljavajućeg nivoa sigurnosti javnog servisa u budućnosti kako bi bilo moguće planiranje daljeg razvoja.

Izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2015. godinu već je naglasio veoma problematičnu situaciju u javnom servisu emitovanja i posebno potcrtao da finansijska stabilnost javnog sistema emitovanja ostaje zadatak koji se mora ispuniti.

Evropski parlament, u svojoj Aprilskoj rezoluciji iz ove godine, poziva na uredničku nezavisnost i finansijsku stabilnost javnih emitera, s obzirom na značaj postojanja Javnog RTV servisa za jedinstvo Bosne i Hercegovine.

Trenutni sistem finansiranja javnih emirtera u Bosni i Hercegovini očigledno nije u skladu s tim kriterijumima i također će, sigurno, zasjeniti aspiracije zemlje da postane članica Evropske unije jednog dana.

Urgiramo prema Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu i međunarodnim institucijama u uticajnim zemljama kako bi nas podržali u našim pozivima prema vladama da izađu sa kredibilnim i dugoročnim rješenjem za finansiranje javnih medijskih servisa u ovim zemljama i prateći uspon demokratije u njima.

U Vašem govoru ranije ovog mjeseca na ceremoniji dodjele nagrade za medijsko izvještavanje u oblasti integracije i kulturalne raznovrsnosti u Evropi (CIVIS) u Berlinu, pomenuli ste da evropski građani moraju braniti demokratiju i demokratske vrijednosti u Evropi, kao i da visoko profesionalni mediji, uključujući javne servise, igraju nezamjenjivu ulogu u ispunjavanju te misije. U potpunosti podržavamo Vašu viziju da, više nego ikad, trebamo proaktivne, artikulisane i visokokvalitetne medije koji podržavaju i osnažuju demokratiju", navodi se u pismu.