|

Indira, Jasmina, Mirza, Danijel, Nermin i Admir danas bi bili odrasli ljudi

Indira, Jasmina, Mirza, Danijel, Nermin i Admir danas bi bili odrasli ljudi
0
Klix.ba
22.1.2013. u 12:33
0
komentara
0

dijeljenja
1/12 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
2/12 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
3/12 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
4/12 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
5/12 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
6/12 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
7/12 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
8/12 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
9/12 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
10/12 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
11/12 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
12/12 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Delegacija Kantona Sarajevo, Grada, Općine Novo Sarajevo, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-95 i Udruženje Obrazovanje gradi BiH, porodice žrtava i prijatelji danas su minutom šutnje, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odali počast ubijenoj djeci u ulici Bosanska kod broja 4 u naselju Alipašino Polje.
Na tom mjestu je prije 19 godina od agresorske granate smrtno stradalo šestero djece i isto toliko ih je ranjeno. Ovi nedužni mališani su poginuli za vrijeme sankanja, a maskr je izvršen sa tri granate koje su ispaljene sa položaja u Nedžarićima u blizini Sarajeva. Najmlađa žrtva imala je pet, a najstarija 13 godina. Bio je ovo tzv. "treći masakr" na Alipašinom Polju.

"Danas bi Indira i Jasmina Brković, Mirza Dedović, Danijel Jurenić, Nermin Rizvanović i Admir Subašić, koji su ubijeni tog kobnog dana bili odrasli ljudi, ali im nažalost nije data prilika da dožive mir i slobodu, odrastu, školuju se te dožive prve ljubavi i radosti", rekla je ovom prilikom viša stručna saradnica ministra za kulturu i sport Kantona Sarajevo Fahira Kalajdžisalihović.

Prema njenim riječima ovo nije prvi put da su djeca i građani Sarajeva, nastojeći samo da prežive bili ubijani tokom igre na Bistriku i Otoci, u školskim klupama na Alipašinom Polju, u redovima za vodu kod Daira, Pivare, na Dobrinji, na Ferhadiji u redu za hljeb, tokom dženaza u Budakovićima i Buljakovom potoku, na pijaci Markale, Gradskoj tržnici...

"To nije bilo slučajno i zato trebamo nazvati stvari pravim imenom, ova djeca nisu poginula, ona su ubijena“, istakla je Kalajdžisalihović, te naglasila kako je ovo prilka da se sjetimo naših malih sugrađana te ih sačuvamo od zaborava, jer je zaborav grijeh i saučesnik u zločinu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.