Za starije od 75 godina
14

Imunizacija stanovništva u Sarajevu vakcinama iz Srbije može početi sljedeće sedmice

N. V.
Zetra (Foto: D. S./Klix.ba)
Zetra (Foto: D. S./Klix.ba)
Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine je odobrila za upotrebu 10.000 doza AstraZeneca vakcina iz Srbije što znači da u Kantonu Sarajevo može početi treća faza imunizacije, odnosno vakcinacija stanovništva.

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Arman Šarkić kazao je za Klix.ba da je sve spremno za treću fazu, a da nakon odobrenja ovih 10.000 doza, mogu početi sa imunizacijom starijih osoba i onih sa hroničnim oboljenjima.

"Moramo se ponašati onako kako nam dolaze vakcine u Sarajevo. Zbog toga smo podigli starosnu granicu prioritetnih grupa na 75, te ograničili na onkološke pacijente i pacijente sa transplatacijom", rekao je Šarkić.

On ističe da je Zetra uveliko u pripremi te da će biti postavljeno 30 punktova za vakcinaciju, a da će biti moguće krenuti sa imunizacijom od sljedeće sedmice.

Na terenu je danas u Sarajevu bilo 10 timova za vakcinaciju 1.100 štićenika i uposlenika staračkih domova, međutim nisu svi danas vakcinisani s obzirom na to da ima i onih koji su trenutno pozitivni na koronavirus.

Prva faza vakcinacije zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo je završena imunizacijom 75 posto zdravstvenih radnika, odnosno nešto više od 5.000.