Prioritetne grupe
25

Imunizacija građana u Sarajevu: U Zetri danas vakcinisano 2.281 osoba

N. C.
Vakcinacija u sarajevskoj Zetri (Foto: I. Š./Klix.ba)
Vakcinacija u sarajevskoj Zetri (Foto: I. Š./Klix.ba)
Vakcinacija u sarajevskoj dvorani Zetra nastavljena je prije dva dana, a osigurano je 5.282 doza. Nadležni organi navode da je danas svoju dozu primilo 2.281 osoba.

U drugom krugu imunizacije u najvećoj mjeri vakciniše se kineskih vakcina Sinopharm i Sinovac, a prioritet u ovom krugu čini populacija iznad 75 godina, ali i transplatirane osobe i starije osobe s downovim sindromom.

Danas je u Kantonu Sarajevo vakcinisano 2.281 osoba, od toga 1.883 građana iz prioritetne grupe, te 398 zaposlenika Minsitarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Za vakcinaciji zaposlenika Ministarstva sigurnosti BiH osigurano je 10.000 doza vakcina, što je dovoljno za imunizaciju 5.000 osoba.

Vakcine su osigurane na sastanku ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića i ministra unutrašnjih poslova Republike Turske Suleymanom Soyluom koji je održan u aprila u Ankari, a došle su kao donacija Turske.

Krizni štab Kantona Sarajevo naveo je da je u prvom krugu vakcinacije je utrošeno 12.800 doza, a sada su na raspolaganju 5.282.