BiH
0

Implementacija presude "Sejdić-Finci" ostala upitna

FENA
Rad Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH" okončan je danas neuspjehom.

Zaključeno je da će s današnje sjednice domovima PSBiH biti upućena dva zaključka: Komisija nije uspjela postići stepen saglasnosti o ovom pitanju i Komisija smatra da treba nastaviti raditi na pronalaženju rješenja.

Također, domovima PSBiH bit će upućeni izvještaji i zaključci s prethodnih sjednica. Većina članova Komisije slaže se da treba nastaviti s radom na pronalaženju rješenja.

"Ne možemo kazati da smo u potpunosti zadovoljni dinamikom rješenja problema, ali vjerujem da će PSBiH podržati prijedlog o nastavku rada", kazala je Ismeta Dervoz.

Mladen Ivanković Lijanović kazao je da je ova komisija pala na ispitu i da zbog, kako je kazao, "licemjerja sadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande koji u Briselu govori jedno, a njegova stranka na sastanku u Banjoj Luci radi drugo", ne želi više učestvovati u radu Komisije.

Predsjednik HDZ-a 1990 i član Komisije Božo Ljubić pojasnio je da je sastanak lidera šest najvećih parlamentarnih stranaka koji je u petak održan u Banjoj Luci bio jedan od najkonstruktivnijih do sada.

"Usaglašena su dva vrlo važna principa. Konsenzusom je zaključeno da presudu treba provesti u cijelosti i da njena implementacija mora biti suštinska, a ne formalna", kazao je Ljubić.

Član Komisije Petar Kunić izrazio je sumnju u potrebu nastavka rada Komisije obrazlažući to činjenicom da "o svemu svakako odlučuju politički lideri".

"U tom smislu, ne vidim razlog da Komisija nastavi s radom. Čini se da nismo dorasli da odgovorimo zadatku jer se o svemu pitaju lideri. Članovi ove komisije slušaju svoje lidere. Na nama nije da mislimo već da slušamo", rekao je Kunić.

Implementacija presude je obaveza BiH, kazao je predsjedavajući Komisije Šefik Džaferović, i ona to mora uraditi kao međunarodnu obavezu i zbog građana BiH. Problem nastaje u činjenici da su se, u okviru nastojanja da se postigne sporazum koji će u ravnopravan položaj dovesti pripadnike nacionalnih manjina i neopredijeljene, a što i nalaže presuda, "upetljali" i neki drugi zahtjevi.

"U implementaciji presude su se pojavile neke stvari koja nadilaze i samu presudu. To su zahtjevi da se sada osigura i ravnopravnost konstitutivnih naroda od entiteta do entiteta kada je u pitanju Dom naroda i da se osiguraju odgovarajuće pozicije konstitutivnih naroda kada je u pitanju Predsjedništvo BiH. Ovo je sada mnogo kompleksnije pitanje nego što je zahtjev same presude", kazao je Džaferović.

Članica Komisije Aleksandra Pandurević također je istakla problem legitimnog izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

"To je stvar političkih partija u FBiH kako će se dogovoriti. Problem je samo u tome: kako za hrvatskog člana Predsjedništva izabrati onog koji će iza sebe imati većinu hrvatskog biračkog tijela", pojasnila je Pandurević.